Nieuws uit Limburg

zaterdag 20 oktober 2018

Maaseik: Eerste doorgeefkast staat in Maaseik (24 december 2016)

Wie droge voeding, boeken of iets anders teveel heeft, kan het kwijt in de (Door)Geefkast in Maaseik. Voorbijgangers die interesse hebben nemen gewoon mee wat ze leuk vinden. De (Door)Geefkast in Maaseik is het eerste exemplaar in dit Limburgse initiatief van Samen Sterker Limburg. De partners zijn De Voorzorg Limburg, ABVV Limburg en sp.a Limburg.

Pierre Vrancken, voorzitter ABVV Limburg, steunt het sociale gedachtegoed: "Wat is er mooier dan iets dat je in overschot heb en niet (tijdig) kan gebruiken, zoals boeken die uitgelezen zijn of al jaren onder stof of op zolder liggen, spelletjes, speelgoed, dubbel gereedschap of overschotten uit je eigen tuin, door of weg te geven aan anderen." De naam, (Door)Geefkast, spreekt voor zich: het is een kast waar iedereen spullen in goede staat kan achterlaten en wie iets kan gebruiken, kan het meenemen.


De (Door)Geefkast in Maaseik staat in de hal van De Voorzorg, Eikerstraat 42. Je kan er terecht tijdens de openingsuren van De Voorzorg. Indien er avondactiviteiten zijn in zaal Mosa ben je ook welkom om binnen te springen. In verschillende andere Limburgse gemeenten staan (Door)Geefkasten in de startblokken.


Ook De Voorzorg Limburg wil met dit project mee impulsen geven aan onderlinge samenhang en solidariteit. "Het is een vernieuwend en puur initiatief dat mensen wil verbinden door een vrijwillige kleine gift aan elkaar. We hopen dat dit project inspirerend werkt", zegt Jacques Leten van De Voorzorg Limburg.


"Naast het tegengaan van de wegwerpcultuur staat het element van het delen, ook met mensen die het moeilijker hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Er bestaan heel wat initiatieven op dat vlak in Nederland, maar ook al in Vlaanderen. De groep van kansarmen blijft spijtig genoeg groeien, er kan niet genoeg gedaan worden om deze doelgroep te ondersteunen en te betrekken", vult Peter Vanvelthoven, voorzitter sp.a Limburg, aan.


Gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove: "Ook in Limburg stellen we de maatschappelijke tendens vast van het zich afzetten tegen de wegwerpcultuur, denk maar aan de Repair Caf├ęs. Ik wil projecten en dus Limburgers aanmoedigen om na te denken voor ze iets weggooien. In plaats van consumptiegoederen af te voeren als afval, geeft een project zoals de (Door)Geefkast hen een nieuwe, zinvolle bestemming. Bovendien dragen we zo bij aan een duurzame en klimaatneutrale maatschappij."


Bekijk alle artikels uit Maaseik