Nieuws uit Limburg Limburgnieuws.be

zaterdag 15 december 2018

Lummen: Restauratie grafkapel Vanwilligen-Glavany (5 februari 2018)

Het gemeentebestuur van Lummen heeft een aannemer aangesteld voor de restauratie van de grafkapel van de familie Vanwilligen-Glavany. De grafkapel kan je vinden op het voormalig kerkhof van de O.L.V.-Hemelvaartskerk in de Kerkstraat en is sinds 2002 een beschermd monument.

In 2011 keurde de gemeenteraad het bestek voor deze restauratie reeds goed maar in het voorjaar van 2017 werden de subsidies voor dit project door het Agentschap Onroerend Erfgoed pas vastgelegd. Recent werd de aanbestedingsprocedure dan ook opgestart. De kosten van deze restauratie worden geraamd op bijna 112.000 euro (inclusief BTW). Het gemeentebestuur ontvangt hiervoor 44.325,29 euro aan subsidies van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Daarnaast kan er ook gerekend worden op de financiƫle steun van de Stichting de Moffarts. De aannemer zal nu een planning opstellen zodat de restauratiewerken van start kunnen gaan.De grafkapel, in art-nouveaustijl, werd opgericht in 1904 voor Henri van Willigen en zijn familie. Henri van Willigen en zijn echtgenote Marie Louise Glavany de Gonzague bewoonden destijds kasteel het Hamel. Henri van Willigen was tussen 1892 en 1904 burgemeester van Lummen en heeft een grote rol gespeeld voor het patrimonium van de gemeente. Zo liet hij destijds op eigen kosten de kiosk bouwen om er concerten te organiseren en muziekwedstrijden in te richten. Op die manier wilden ze tevens Harmonie Sint-Cecilia, waar zij beiden achtereenvolgens voorzitter van waren, ondersteunen. De initialen van de schenkers en het bouwjaar zijn nog steeds terug te vinden op de muren van de kiosk (HWMG 1887).

Het gemeentebestuur wil haar patrimonium zo goed mogelijk beschermen en neemt dan ook de nodige maatregelingen om dit in ere te herstellen. Zo werd in 2009 een grondige renovatie aan de kiosk uitgevoerd en wordt er momenteel een beheersplan voor de Sint-Annakapel opgesteld. Daarnaast ontvangen de kerkfabrieken jaarlijks een budget om te gebruiken voor hun onderhoud.

Bekijk alle artikels uit Lummen