Nieuws uit Limburg Limburgnieuws.be

zaterdag 15 december 2018

Lummen: Ex-Gangster: de memoires van Danny Vanhamel (25 januari 2018)

Danny Vanhamel, topgangster in de jaren tachtig, wordt in 1994 veroordeeld tot levenslang voor de ontvoering van Anthonyke, het elfjarige zoontje van industrieel Jan De Clerck. In 2004 komt hij vervroegd vrij, zweert hij de criminaliteit af en bouwt hij een nieuw leven op. Maar begin vorig jaar verwoest een enorme brand, vermoedelijk aangestoken, zijn villa in het Limburgse Lummen.

In de vierdelige reeks Ex-Gangster (VIER) blikt Danny terug op zijn leven als zware jongen, op de overvallen van de Securitas geldtransporten, op de ontvoering van Anthony'ke, op het proces en op zijn straf. Ex-Gangster geeft een unieke kijk op een van de zwartste periodes voor justitie en politie in de Belgische geschiedenis en zoekt naar een antwoord op de vraag hoe iemand in de criminaliteit belandt en of je er ooit weer uit geraakt.

Vandaag is Danny dertien jaar vrij en werkt hij elke dag voor de kost. Tijdens zijn gevangenisstraf stampte zijn vrouw Marina een broodjeszaak uit de grond, die ze nog steeds samen runnen. Voor het eerst toont Danny de totale ravage in zijn villa in Lummen die de aangestoken brand begin 2017 aanrichtte. Met nauwkeurige precisie blikt Danny ook terug op de overvallen in de jaren tachtig en overdenkt hij de risico's die hij toen genomen heeft. Maar Ex-Gangster schetst in deze eerste aflevering ook een bijzonder beeld van een jonge Danny en over zijn zoektocht naar gemakkelijk geld, naar erkenning, naar het respect van zijn vader, naar liefde. Over verraad, ongenaakbaarheid en hoogmoed.

INFO​
Ex-Gangster, donderdag 8 februari om 21.35 uur op VIER.Bekijk alle artikels uit Lummen