woensdag 13 december 2017

Lummen: Buitenschoolse kinderopvang en speeltuin geopend (24 juni 2017)

Op vrijdag 23 juni werd de nieuwe locatie voor de buitenschoolse kinderopvang 't Sjamajeeke en de vernieuwde speeltuin te Linkhout officieel geopend. Op zaterdag 24 juni is er in de Kerkhofstraat een opendeurdag. Iedereen is welkom tussen 14 uur en 17 uur.



In Linkhout was nood aan een nieuwe locatie voor de buitenschoolse kinderopvang ’t Sjamajeeke. Eerder werden er als noodoplossing prefab units in de tuin van de opvang geplaatst, maar door de sterke groei van de laatste jaren werd zelfs met deze uitbreiding de totale opvangcapaciteit onvoldoende. Het gemeentebestuur ging voor dit project een samenwerking aan met sociale huisvestingsmaatschappij Vooruitzien uit Beringen die op dezelfde locatie ook zes sociale koopappartementen bouwde.

Voor de bouw van de nieuwe kinderopvanglocatie werd gekozen voor het perceel van de voormalige pastorij. Door de ligging vlak bij de school werd dat de perfecte locatie, want zo kunnen de kinderen rechtstreeks via de speelplaats naar de school en moeten ze niet op de openbare weg komen.

De architect koos voor een eenvoudig rechthoekig volume. Op het gelijkvloers bevindt zich de kinderopvang met de toegang langs de Kerkhofstraat. De toegang tot de appartementen en de carports bevindt zich aan de noordzijde die grenst aan de begraafplaats. Aan de westkant (vanuit de Kerkhofstraat is dat de achterzijde) werd een aparte buitenruimte ingericht voor de kinderopvang. De nieuwe kinderopvang biedt plaats aan 100 kinderen wat een gevoelige uitbreiding is ten opzichte van de huidige capaciteit van 60. Het gebouw bestaat voornamelijk uit een grote polyvalente ruimte en enkele kleinere lokalen, zoals een studeerhoek voor de oudste kinderen en een rustruimte voor de kleinsten. Ook is er een apart kantoor voor de begeleidsters. Een bescheiden keuken laat ook kookactiviteiten toe op een veilige manier.

Tussen de school en de kinderopvang blijft er een openbare speeltuin. De speeltuin werd bovendien vernieuwd met heel wat leuke speeltoestellen. De leden van de kindergemeenteraad mochten deze officieel openen. In totaal kostte deze vernieuwing 45.000 euro. Er zijn geen parkeerplaatsen voorzien aan de voorzijde van het gebouw. Bezoekers van de buitenschoolse kinderopvang dienen op het Kerkplein te parkeren. In het gebouw van de kinderopvang is ook bewust gekozen voor duurzame technieken: verwarming met lage temperatuur, regenwaterrecuperatie voor het sanitair en ventilatie met warmterecuperatie. Het verbruik in het gebouw zal daardoor gevoelig lager liggen dan in de huidige infrastructuur. Het gebouw is ook volledig toegankelijk voor mensen met beperkingen.

De werken namen ongeveer een jaar tijd in beslag en het project kostte 1 miljoen euro.



Bekijk alle artikels uit Lummen