Nieuws uit Limburg Limburgnieuws.be

dinsdag 18 december 2018

Lummen: Actieplan tegen sluikstorten in Limburg (8 februari 2017)

Vandaag stelde afvalintercommunale Limburg.net haar plannen voor om het vele sluikstorten in Limburg en Diest een halt toe te roepen. In Kinepolis Hasselt werd een sensibiliseringsfilmpje getoond dat veel weg had van een trailer van een Scandinavische thriller.

Walter Cremers, voorzitter Limburg.net: "Vanaf vandaag rolt Limburg.net in samenwerking met 6 gemeentebesturen en de bijhorende politiezones een proefproject uit rond sluikstorten. Bij een positieve evaluatie bespreken we de verdere uitrol naar de hele provincie."

Met een mediacampagne wil Limburg.net met de steun van FostPlus de inwoners van Limburg en Diest duidelijk maken dat wanneer je afval naast de glasbol achterlaat, je een overtreding begaat.

"Mensen denken dat de vuilniswagens van Limburg.net naast het glasafval ook het andere afval meenemen maar dat is niet zo. Wat naast de bol ligt, is een sluikstort. En sluikstorten is strafbaar. Die boodschap willen we duidelijk laten klinken."

Net zoals Bocholt lopen er in heel wat Limburgse gemeenten projecten rond sluikstorten. Limburg.net wil nu via een proefproject in 6 gemeenten een geïntegreerde aanpak uitwerken. In Overpelt, Neerpelt, Hamont-Achel, Lummen, Halen en Herk-De-Stad, wordt een integraal sluikstortbeleid uitgewerkt. Dat beleid krijgt de komende maanden concreet vorm. Limburg.net werkt hiervoor samen met de 6 gemeenten en hun politiediensten. In dit proefproject wordt verder gekeken dan alleen sensibiliseringsacties. Ook voor het inventariseren van gegevens, het opruimen van de sluikstorten en de handhaving wordt gewerkt aan een beleid dat in alle gemeenten in het werkingsgebied van Limburg.net kan worden toegepast.

De gemeenten die deelnemen aan het proefproject zijn erg enthousiast over dit project. Het is immers niet evident om als gemeente op te treden tegen sluikstorten. Door de samenwerking tussen Limburg.net en de gemeenten wordt de slagkracht verhoogd. Mensen moeten beseffen dat sluikstorten een gigantische kost met zich meebrengt, voor mens én milieu. Indien het proefproject positief wordt geëvalueerd zal het zo goed als zeker worden uitgerold in heel Limburg.


Bekijk hier het filmpje:

http://share.absoluutgetest.be/limburgnet/glasbollen/film/Limburgnet_Glasbol_15sec.mp4

Bekijk alle artikels uit Lummen