info@limburgnieuws.be -

zaterdag 15 augustus 2020

Lommel: Nieuw streekbiertje: Treiteraer! (30 juni 2020)

Toerisme Lommel heeft een eigen streekbier laten ontwikkelen: Treiteraer. Het is een eerbetoon aan de molenaars en de rijke geschiedenis van de houten korenwindmolen van Lommel, de Leyssensmolen. Dit intens donker bier heeft een complexe zoetige smaakbeleving en is geschikt voor elke gelegenheid.

Het idee om een eigen bier te ontwikkelen ontstond tijdens de organisatie van de jaarlijkse Molenfeesten, die omwille van de coronamaatregelen niet hebben kunnen plaatsvinden.

Schepen van Toerisme Karel Wieƫrs. "De Lommelse Brouwerij Amai, onder andere bekend van de Loemelaer, schoof mee aan tafel en al snel was het recept voor een eigenzinnige Quadrupel geboren."

Het bier diende alleen nog een naam te krijgen en daarvoor schreef Toerisme Lommel in februari een wedstrijd uit: "We gaven de opdracht om een leuke, Lommelse naam te bedenken en legden uiteindelijk de vijf beste voorstellen voor aan een vakjury. Die beslisten unaniem voor de naam Treiteraer, omdat die goed bekt en verwijst naar de geschiedenis van de molen", zegt Niek Janssen, directeur van Toerisme Lommel. "Zo werd bij opheffing van het maalmonopolie aan het eind van de 18e eeuw, de molen opgericht om de enige molenbezitter op dat moment te treiteren, en hierdoor kreeg hij in de volksmond de bijnaam Treitermolen. Nancy Molenberghs is de bedenker van deze bijzondere naam en gelukkige winnaar van de wedstrijd. Zij ontvangt als prijs een bierassortiment en een bierbrouwworkshop t.w.v. 100 euro bij Brouwerij Amai. Dit unieke, bovengistend bier, met een rijk smaakpalet en toetsen van laurier en framboos, is vanaf 1 juli voor 11euro* verkrijgbaar bij Toerisme Lommel.


*Tijdens de maand juli geldt er tijdelijk een introductieprijs van 10 euro.


Bekijk alle artikels uit Lommel