www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 maart 2019

Lommel: Kerstvakantie voltreffer voor Limburgse attracties (5 januari 2018)

De toeristische attracties in Limburg hebben een bijzonder goede kerstvakantie achter de rug. Dat blijkt uit een bevraging die Toerisme Limburg vzw hield bij de attracties in onze provincie.

Ruim negen op de tien attracties spreekt van een stijging of een status quo ten opzichte van de kerstvakantie het jaar voordien. De positieve resultaten zijn er voor sommige attracties ondanks, en voor anderen dan weer dankzij, de uitzonderlijk sombere weersomstandigheden.

Naast de attracties bevroeg Toerisme Limburg vzw ook meer dan 150 logiesuitbaters. Volgens de resultaten werden naar schatting 160.000 overnachtingen geboekt tijdens de kerstvakantie. Goed voor een omzet van meer dan twaalf miljoen euro voor de economie van de vrije tijd in Limburg. De inschatting van het aantal overnachtingen ligt deze kerstvakantie wel iets lager dan vorig jaar, een tendens die sinds begin 2017 voelbaar is.

Vooral vakantieparken en vakantiewoningen waren deze vakantieperiode enorm populair.

"De trend van groepen vrienden of familie die een vakantiehuisje huren om samen de feestdagen door te brengen in Limburg houdt aan", zegt gedeputeerde Igor Philtjens.

In het onderzoek gaf bijna één op vier logiesuitbaters aan dat hun gasten tijdens de kerstvakantie specifiek een verblijf boeken in combinatie met een evenement of attractie in de regio. Voornamelijk evenementen en attracties zoals Winterland Hasselt, Winteravonden in Bokrijk en Bilzen Mysteries. Maar ook sportevenementen met internationaal karakter, zoals de Wereldbeker Cyclocross op Circuit Zolder, zorgden voor overnachtingen.

Naast verblijfstoeristen genoten ook de Limburgers zelf van het ruime aanbod aan ontspanningsmogelijkheden. De voorbije kerstvakantie was dan ook een schot in de roos voor bijna alle attractie-uitbaters in Limburg. Meer dan negen op tien spreekt over een even succesvolle of betere kerstvakantie dan vorig jaar. De helft spreekt zelfs van een stijging tegenover het jaar voordien.

Door het regenweer scoorden vooral indoor attracties zoals Snow Valley, Todi Duiktoren en Alpamayo, maar ook binnenzwembaden, cinema's en musea erg hoge bezoekersaantallen.

"We zien inderdaad dat gasten vaak een verblijf boeken om een specifieke attractie of evenement te bezoeken. Ze zoeken beleving", benadrukt Igor Philtjens.

Ondanks het onstabiele weer zijn ook de bezoekersaantallen voor outdoor attracties die inspelen op extra beleving tijdens de feestdagen vrij goed. Winterland in Hasselt noteert dan wel een minder vruchtbare editie dan een jaar geleden, maar kende een gezellige drukte tijdens de kerstvakantie.


Bekijk alle artikels uit Lommel