info@limburgnieuws.be

vrijdag 10 juli 2020

In Limburg: Windturbines in Pelt worden verbonden met de meteoradar van het KMI en de VMM in Houthalen (16 juni 2020)

Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme, heeft de werf van het Storm-windpark in de nabijheid van de Nyrstar-site in Pelt officieel geopend. Dat gebeurde in aanwezigheid van Frank Smeets, de burgemeester van de gemeente Pelt, en het bestuur van Nyrstar en Storm.

Het windpark in Pelt zal bestaan uit drie windturbines met een elektrisch vermogen van 4,0 tot 4,5 MW, een rotordiameter van 145m en een tiphoogte van 170m. Het is voor het eerst dat er in Vlaanderen windturbines met dergelijke dimensies worden gebouwd.

Twee van de drie turbines worden gebouwd op terreinen van zinksmelter Nyrstar en naburig bedrijf Velbo. Een groot deel van de groene stroom wordt via het elektriciteitsnet van Nyrstar naar het hoogspanningsnet geleid.

"Projecten zoals het windpark in Pelt zijn cruciaal als we onze hernieuwbare energiedoelstellingen in Vlaanderen willen halen. Naast het meest performante, wordt dit ook het meest vogelvriendelijke windpark van het land. Daarmee bewijzen we dat Energie en Natuur wel degelijk hand in hand kunnen gaan", zegt Vlaams minister van Energie en Natuur Zuhal Demir. De windturbines in Pelt worden verbonden met de meteoradar van het KMI en de VMM in Houthalen, zodat ze automatisch stilgelegd kunnen worden als er grote zwermen vogels in aantocht zijn.

Het is de eerste keer dat er in Vlaanderen windturbines gebouwd worden zo dicht bij een militaire luchtvaartradar: de radarinstallatie van Kleine Brogel bevindt zich op ongeveer 9 kilometer van het windpark.

"We houden eraan het Belgische Leger te danken voor de flexibiliteit die hierbij aan de dag gelegd werd", zegt projectleider Dries Van Hooydonk van Storm. "Dit windpark toont aan dat luchtvaartveiligheid en windenergie perfect kunnen samengaan. We zijn dan ook blij dat we de energieproductie op deze complexe locatie hebben kunnen maximaliseren door het gebruik van de grootste rotoren in Vlaanderen, met een diameter van 145m."

Het windpark in Pelt zal voldoende groene stroom produceren om te voorzien in het jaarlijks elektriciteitsverbruik van zo'n 8.000 gezinnen. Momenteel wordt de bekabeling van de windturbines aangelegd. De bouw van de turbines zelf staat gepland in het voorjaar van 2021. De ingebruikname is voorzien voor de zomer van 2021.

Inwoners van de gemeente Pelt en de stad Lommel kregen eind 2019 via de coöperatieve Storm CV de mogelijkheid om te delen in de winsten van de windturbines. In totaal investeerden 341 omwonenden mee in het windpark.

Meer info over Windpark Pelt vindt u op: https://www.storm.be/windpark/pelt
Bekijk alle artikels uit In Limburg