info@limburgnieuws.be

zondag 7 juni 2020

In Limburg: Vlaams Belang scoort fors (23 mei 2020)

Mochten er nu verkiezingen worden georganiseerd, dan zou Vlaams Belang wellicht weer de grootste partij van Vlaanderen worden. Dat blijkt uit De Stemming, een onderzoek van de VUB en de Universiteit Antwerpen in opdracht van VRT NWS en De Standaard, uitgevoerd in de maand april. Dat wijst erop dat de coronacrisis de politieke tegenstellingen van het voorbije jaar nog verder hebben uitgediept.

Liefst 17,5 procent van de ondervraagde kiezers geeft aan in 2020 voor een andere partij te stemmen dan in 2019. Dat is opvallend veel. In de periode 2014-2019 wisselden 32 procent van de kiezers van partij. Op een jaar tijd wisselt zowat de helft daarvan van partij. Vlaams Belang en PVDA blijken het trouwste kiespubliek te hebben en ook veel nieuwkomers aan te trekken. N-VA heeft het minst trouwe electoraat en heeft het voorbije jaar weinig nieuwkomers aangetrokken.

Vlaams Belang maakt een sprong vooruit en is volgens het onderzoek met 24,5 procent de grootste partij van Vlaanderen, een stijging met 6 procentpunt. De partij staat weer op haar topniveau van 2004.


Bron: VRT NWS.

Bekijk alle artikels uit In Limburg