info@limburgnieuws.be

zondag 7 juni 2020

In Limburg: Camera in nestkasten Kapermolenpark (16 mei 2020)

In samenwerking met het Natuurhulpcentrum Opglabbeek zijn er vrijdag 15 mei zestien vogel-, zoogdier- en insectenkasten geplaatst in het Kapermolenpark. Die moeten aanwezige dieren een zekere en veilige thuis bezorgen maar ook een aantrekkingskracht uitoefenen op nieuwe, natuurlijke bewoners.

Schepen Jooste Venken: "Zestien pleisterplekken voor dieren in het Kapermolenpark. Nestkasten, een nestvlot in de vijver en een fors insectenhotel. Een prachtige aanvulling voor het park."

Concreet gaat het om: mezenkasten; een balkonnestkast; kasten voor de boomkruiper, winterkoning, spreeuw, specht en bosuil maar ook een extra onderkomen voor vleermuizen, egels, eekhoorns, hermelijn en hommels. Daarnaast kunnen waterhoenen of meerkoeten binnenkort terecht op een vlot in de vijverzone. Een insectenhotel van 1,8 meter hoog garandeert dan weer heel wat leven rond de bloemenweides in het park.

Enkele kasten krijgen niet alleen natuurlijke bewoners: ze bieden ook onderdak aan een camera. Die tonen vanaf volgend broedseizoen live beelden van het natuurlijke leven in het park rechtstreeks op een scherm bij de Hasselaar. "Een plan waar we al langer op broeden maar de voorbije maanden is het nog maar eens duidelijk geworden dat heel wat mensen snakken naar natuurbeleving. Uiteraard is het leuker om daarvoor uit je kot te komen maar dankzij moderne technologie is dat geen vereiste meer. Die troef spelen we met deze camera's binnenkort extra uit", besluit Venken.


Bekijk alle artikels uit In Limburg