donderdag 18 april 2024

In Limburg: Rode Kruis-Vlaanderen helpt helpen (2 april 2020)

Bijna 3.000 crisisvrijwilligers, net geen 7.000 vrijwillige manuren ter ondersteuning van de hulpdiensten, en 55 paar luisterende oren: Rode Kruis-Vlaanderen draagt op vele verschillende manieren zijn steentje bij in de strijd tegen het coronavirus met onder andere hulpdienstvrijwilligers, crisisvrijwilligers, psychosociale hulpverleners en laboranten.

Bovendien stelt Rode Kruis-Vlaanderen vanaf vandaag (donderdag 2 april) een grote lading bloedstalen van donoren ter beschikking aan het Belgisch instituut voor gezondheid, Sciensano. Zij voeren een anoniem onderzoek en zullen de stalen testen op de aanwezigheid van antistoffen in het bloed. Zo kan de weerstand die ontwikkeld wordt tegen het coronavirus in kaart gebracht worden, net zoals het effectieve aantal besmettingen in Vlaanderen. De informatie die de resultaten van het onderzoek opleveren, kan leiden tot goede, betrouwbare modellen die de evolutie van de epidemie in kaart brengt. Deze kennis kan dan weer gebruikt worden om ons goed voor te bereiden opeen, mogelijke, tweede coronagolf.

Het Rode Kruis zal de stalen niet (laten) testen op COVID-19, enkel op de aanwezige antilichamen in het bloed. Aangezien het om een anonieme bevolkingsstudie gaat, zullen de testresultaten van de studie niet individueel meegedeeld worden.

Ten slotte werkt het Rode Kruis samen met gezondheidenwetenschap.be om betrouwbare informatie over het virus te verspreiden. Bovendien waakt het over circulerend fake news aan de hand van factchecks. Zo gaat het fabeltje de ronde dat mensen met bloedgroep A meer kans lopen om besmet te worden met het coronavirus en mag er niet zomaar aangenomen worden dat baby's en peuters zieker worden van het virus dan volwassenen.


Bekijk alle artikels uit In Limburg