info@limburgnieuws.be

vrijdag 10 juli 2020

In Limburg: Afvalophaling momenteel niet in gedrang (20 maart 2020)

Door COVID-19 is het aantal afwezige personeelsleden bij de afvalintercommunales gemiddeld met 5 tot 7% toegenomen. De huis-aan-huisophaling komt momenteel niet in het gedrang. Hoogstens is er een verschuiving in ophaaltijdstip. "De sluiting van de afvalparken is dus zeer belangrijk en blijft gehandhaafd. Het voorkomt niet-dringende afvalstromen zodat de afvalverwerkers minder belast worden. Bovendien kan het personeel mee ingeschakeld worden voor de huis-aan-huisophaling", zegt minister Demir.

Intussen bevestigt ook het nationaal crisiscentrum de sluiting van de afvalparken. Verplaatsingen naar recyclageparken zijn bovendien niet opgenomen bij de toegelaten essentiƫle verplaatsingen.

"De afvalparken zijn zeker niet gesloten voor ons plezier. Natuurlijk kunnen mensen thuis hun zolders, kelders en tuinen nog steeds opruimen en het afval verzamelen. Het afval naar het recyclagepark brengen, dat zal eventjes moeten wachten."

"We moeten bovendien niet alleen zorgen dat het afval thuis wordt opgehaald, maar ook dat het allemaal verwerkt kan worden. Ook de afvalverwerkers moeten daar in slagen. Zo werd de ophaling voor klein gevaarlijk afval door de afvalverwerkers al tijdelijk stopgezet wegens andere prioriteiten. Alle niet-noodzakelijke afvalstromen die we kunnen vermijden helpen dus."

Afvalparken terug openen is niet aan de orde. "Veel recyclageparken gingen in op de vraag uit de zorgsector naar beschermingsmateriaal. Het beschermingsmateriaal om de parken veilig te openen is nu meestal niet meer voorhanden. Een deel van de parkwachters wordt bovendien al ingeschakeld voor de ophaling aan huis."


Bekijk alle artikels uit In Limburg