info@limburgnieuws.be

zaterdag 6 juni 2020

In Limburg: Jenevermuseum slaat uitzonderlijke slag van 100 volle jeneverflessen (19 september 2019)

Het Jenevermuseum in Hasselt heeft zijn collectie verrijkt met liefst 100 jenever- en likeurflessen. Deze aanwinst is uitzonderlijk omdat het om volle flessen gaat. De exemplaren dateren uit de periode 1940-1970 en zijn daarom niet altijd meer drinkbaar, maar in elk geval erg zeldzaam. De aangekochte stukken zijn afkomstig van verschillende Limburgse en Antwerpse stokerijen zoals Fryns, Scheelen, De Beukelaer, Alphonse Simkens en De Poldernaar. De komende maanden worden de flessen nauwkeurig geĆÆnventariseerd en uitgebreid beschreven. Een aantal flessen zal te bewonderen zijn in het museum, de rest krijgt een veilig plekje in het depot. In een latere fase zijn de flessen ook online te consulteren via erfgoedplus.be.

Het Jenevermuseum breidt zijn verzameling uit door proactief op zoek te gaan naar relevante collectiestukken in onder meer veilinghuizen, in (boeken)antiquariaten, op online veilingsites, en op antiekmarkten. Daarnaast verwerft het museum heel wat collectiestukken via schenkingen van particulieren of bedrijven (vaak jeneverproducenten). Streng selecteren aan de deur is daarbij de boodschap: schenkingen of collectiestukken die niet passen in het collectieprofiel worden niet meer geaccepteerd.

Museumconservator Joanie Dehullu: "Elk potentieel nieuw object wordt streng geƫvalueerd. Zo kijken we onder andere of het object voldoende waarde heeft als betekenisdrager binnen het verhaal dat wij als museum vertellen of het item lacunes kan aanvullen in de collectie. Uiteraard spelen ook de kostprijs en de zin en haalbaarheid van een restauratie een cruciale rol."


Foto's: Collectie Jenevermuseum, Hasselt

Bekijk alle artikels uit In Limburg