info@limburgnieuws.be -

zaterdag 15 augustus 2020

In Limburg: Een tweede carrière als verpleegkundige (17 juli 2019)

Het tekort aan verpleegkundig personeel is sinds enkele decennia een constante op de arbeidsmarkt. Voorspeld wordt dat dit tekort zal toenemen. Nieuwe pistes om aan dit probleem te verhelpen zijn nuttig en nodig. Met een uniek samenwerkingsproject willen meerdere partijen uit zowel publieke als private sector de mogelijkheid geven aan werknemers om hun loopbaan een nieuwe wending te geven en op termijn als verpleegkundige aan de slag te gaan. Het project wordt gesteund door Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen.

Het project een tweede carrière als verpleegkundige, een unieke samenwerking tussen private en publieke spelers, heeft de ambitie om een deel van de oplossing te zijn door extra instroom in het beroep van verpleegkundige te creëren. Het gaat om openbare en privéziekenhuizen, hogescholen, de Vlaamse Zorgambassadeur Lon Holtzer (Vlaamse overheid) en Randstad Medical Academy. Samen willen deze partijen de komende jaren een 200-tal extra verpleegkundigen opleiden en op de arbeidsmarkt laten instromen. Daarvoor mikken ze op werkenden die hun loopbaan een nieuwe wending willen geven.

"Wekelijks krijg ik tien mails van mensen die werken in allerlei sectoren en zich willen omscholen naar een job in de zorg", zegt Zorgambassadeur Lon Holtzer.

Ilse Janssens, HR-coördinator Emmaüs: "Langs de klassieke wegen om verpleegkundigen aan te werven komen we er niet. Emmaüs bundelt de krachten met onderwijspartner Thomas More en Randstad om extra potentieel van gemotiveerde mannen en vrouwen aan te boren die een nieuwe wending aan hun loopbaan willen geven. AZ Sint-Maarten en PZ Duffel bieden werkplekken aan zodat werken en leren ook financieel een haalbare kaart wordt. De kandidaten doen al tijdens hun opleiding ervaring op in het zorgproces en bieden vanuit hun eigen specifieke achtergrond ook een meerwaarde voor de zorgsector. Een innovatief project dat we nieuwsgierig mee ondersteunen."

De bedoeling is om dit jaar al veertig zij-instromers de drie- of vierjarige opleiding te laten doorlopen. Ervaring uit het verleden toont aan dat dit voor werkenden geen makkelijke opdracht is. Werken en studeren gaat moeilijk samen, zeker als het over een langere periode gaat. De kans dat kandidaten na verloop van tijd afhaken, is reëel. Het huidig project biedt aan de kandidaten extra ondersteuning. Randstad Medical rekruteert en selecteert de kandidaten en voorziet de nodige begeleiding en coaching tijdens het studietraject. Dit moet ervoor zorgen dat de uitval beperkt blijft. Daarnaast gaat het ook om het aanbieden van studierelevante jobs die worden gecreëerd op maat van de trainee. Randstad zorgt ook voor de match met de werkplekken die deelnemende ziekenhuizen voorzien. Na het behalen van het diploma verpleegkunde krijgen betrokkenen meteen een contract van onbepaalde duur aangeboden. Het is de bedoeling dat de eerste kandidaten volgend academiejaar kunnen starten. De daaropvolgende jaren zouden telkens zo’n vijftigtal nieuwe zij-instromers aan het traject kunnen beginnen.

Geïnteresseerden in deze boeiende opportuniteit kunnen zich aanmelden:
Randstad Medical Academy
089 35 79 05
www.randstad.be


Bekijk alle artikels uit In Limburg