Mail je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

zondag 22 september 2019

In Limburg: LRM keert dividend uit van 10 miljoen euro (20 mei 2019)

De Limburgse Investeringsmaatschappij, LRM, viert dit jaar haar zilveren jubileum. LRM kreeg bij haar oprichting in 1994 de opdracht om de economische reconversie van de provincie Limburg op gang te trekken, om mijngebieden te saneren en alle sociale en milieutechnische gevolgen van de mijnsluitingen te beheren.

Sinds 1999, het jaar dat LRM met bedrijfsinvesteringen startte, werd er 751,6 miljoen euro door middel van kapitaal en leningen geïnvesteerd in 396 bedrijven en 11 fondsen. LRM heeft zich in de voorbije kwarteeuw ontpopt tot een veelzijdige investeerder met een eigen vermogen van 401 miljoen euro (na dividenduitkering), 268 bedrijven in portefeuille, herboren mijnsites, bruisende bedrijvencampussen en incubatoren en 242 MW aan klimaatprojecten in beheer.

Op de jaarvergadering werden ook de jaarcijfers van 2018 bekend gemaakt. Ondanks een hoog investeringsritme en tegenvallende beurscijfers in het najaar van 2018, sluit LRM met een positief resultaat van 120.000 euro boekjaar 2018 af. Tom Vanham, Algemeen Directeur LRM: "De eerder bescheiden winst, doet niets af aan de gezondheid van onze business. Ons investeringsritme ligt erg hoog. We investeerden de voorbije jaren vooral in innovatief (campussen en incubatoren) en belevingsvastgoed (mijnsites). LRM heeft afgerond 170 miljoen aan beschikbare reserves. De vrije middelen van LRM worden belegd in afwachting van de aanwending op projecten waaraan ze toegewezen zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de realisatie van het vakantiepark op Terhills of aan ontwikkelingen op Corda Campus en Thorpark. De momentopname van deze enveloppe gebeurde zoals ons verplicht wordt op 31/12/2018, wat een slecht beursmoment was. Diezelfde foto vandaag, ziet er opnieuw veel positiever uit. Ook in 2019 zal LRM een hoog investeringsritme aanhouden."

LRM keert over boekjaar 2018 opnieuw een dividend uit van 10 miljoen euro. Dit bedrag gaat naar het Vlaams Gewest, die deze som integraal door stort naar de stichting Limburg Sterk Merk. Sinds haar oprichting in 1994, keerde LRM reeds 367 miljoen euro aan dividenden uit aan het Vlaams Gewest. Het dividend wordt voor de helft aangerekend op de winst en de overgedragen winst, en de andere helft op beschikbare reserves. LRM komt op deze manier haar inspanningsverbintenis rond het generen van een dividend van 10 miljoen euro per jaar opnieuw na. Het eigen vermogen van LRM komt zodoende uit op 401 miljoen euro.Bekijk alle artikels uit In Limburg