info@limburgnieuws.be

zaterdag 6 juni 2020

In Limburg: Expo Wolven in Limburg in de Commanderij in Oudsbergen (15 mei 2019)

Op zaterdag 18 mei start de Pop-up Expo Wolven in Limburg in de Commanderij van Gruitrode te Oudsbergen. Deze reizende tentoonstelling kan je gratis bezoeken tot en met zondag 14 juli in Duinengordel. Daarna reist de Expo verder naar Bosland (Lommel en Peer) en in het Kempen-Broek (Bree).

Sinds de komst van wolvin Naya en wat later ook het mannetje August, zijn er na meer dan een eeuw weer wolven in ons land. Naya kwam begin vorig jaar via het GrensPark Kempen~Broek Belgi├ź binnen en settelde zich in de uitgestrekte bossen van Bosland. Wat later werd er een aangereden wolf - hij werd Roger genoemd - gevonden in Opoeteren, in de buurt van Duinengordel. Nog wat later werd ontdekt dat wolf August Naya had gevonden.

"De aanwezigheid van wolven roept heel wat emoties op en brengt voor veehouders ook wat extra voorzorgsmaatregelen met zich mee. Reden te meer voor de initiatiefnemers - Natuur en Bos, de natuurgebieden Duinengordel, Bosland, Kempen-Broek en het Provinciaal Natuurcentrum - om een Pop-up Expo Wolven in Limburg te ontwikkelen", zegt burgemeester Lode Ceyssens.

In het informatieve gedeelte krijg je als bezoeker antwoorden op vragen zoals: Hoe kan je wolven herkennen? Wat eten ze? Wat betekent de terugkeer van de wolf? Waarom kozen ze voor Limburg? Meer informatie vind je ook in het Wolvenplan. Op basis van ervaringen uit het buitenland zijn er tips over hoe mens en dier met elkaar kunnen samenleven en hoe je als veehouder je vee kan beschermen. In het interactieve gedeelte leer je de wolf op speelse wijze nog beter kennen. Als kers op de taart sta je oog in oog met de opgezette wolf Roger.

"We zijn niet meer gewend aan wolven in onze omgeving. We kennen de wolf eigenlijk alleen nog uit sprookjes waar hij de rol van de slechterik krijgt. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat veel mensen bang zijn voor de wolf. Want onbekend, is onbemind. Met deze Expo bieden we hier samen met de partners een antwoord op. Als provinciebestuur vinden we het belangrijk dat niet alleen het grote publiek en de schapenhouders worden geïnformeerd, maar ook en vooral de jeugd. Want wolven horen hier van origine thuis, en de kans is groot dat ze terug een vaste stek vinden in Limburg. Onze jongeren kunnen dan maar best weten dat wolven ongevaarlijk zijn en dat we mits een aantal voorzorgsmaatregelen goed kunnen samenleven", zegt provinciaal gedeputeerde Bert Lambrechts.

"Met deze expo willen we bezoekers en bewoners van de gebieden waar de wolf voorkomt informeren over hoe mensen en wolven kunnen samenleven", zegt Dries Gorissen van Natuur en Bos. "Een wolf heeft grote aaneengesloten gebieden nodig, waar voldoende voedsel te vinden is. In Limburg hebben de wolven een geschikt leefgebied gevonden, met een grote wildstand. Alhoewel de wolf vooral jaagt op natuurlijke prooien zoals ree en everzwijn, kozen ze ook al voor gemakkelijk bereikbaar vee als prooi. Veehouders maken zich daarom zorgen. Als de wolf bij ons schade toebrengt, dan zijn daarvoor wettelijk de nodige schadevergoedingen voorzien vanuit de Vlaamse overheid. Je kunt bovendien je weides vrij eenvoudig beschermen, zodat een wolf er niet in kan. Als Natuur en Bos vinden we het belangrijk om veehouders hierbij te ondersteunen. Hierover geven we ook meer info in deze Expo. Daarnaast organiseren we onder ander infoavonden en demodagen en ontwikkelden we een folder toegespitst op schade en preventie die ook aan de Expo te verkrijgen is."

INFO

In de Commanderij van Gruitrode in Oudsbergen van 18 mei tot en met 14 juli:
Woensdag 12u - 18u
Vrijdag 12u - 18u
Zaterdag 11u - 18u
Zondag 11u - 18u
Het reserveren van een gids kan online via de Duinengordelwebsite.

Verder kan je nog terecht voor een bezoek aan de Pop-up Expo in:
De Soeverein in Lommel: van 17 juli tot en met 31 augustus
Boeken van een gids via de Boslandwebsite.

Toeristisch infokantoor Peer: van 4 september tot 20 oktober
Boeken van een gids via de Boslandwebsite.

Het Mariahof in Bree: van 23 oktober tot en met 29 december
Boeken van een gids via de Kempen~Broekwebsite.


Bekijk alle artikels uit In Limburg