info@limburgnieuws.be

zaterdag 6 juni 2020

In Limburg: Ambiorixkazerne Tongeren wordt een plek om duurzaam te ondernemen (10 mei 2019)

Op 11 en 12 mei opent de Makelarij haar poorten officieel. Afgelopen najaar namen enkele creatievelingen het initiatief om dit project op te zetten in het poortgebouw van de voormalige Ambiorixkazerne. De Makelarij is een plek waar creatievelingen samen duurzaam kunnen ondernemen. Een incubator voor creatieve en duurzame horeca en retail.

"Deze creatievelingen maken deel uit van de Makelarij, een vzw waar starters met creatief maaktalent en duurzame concepten onder één dak circulair ondernemen. Dit initiatief kwam er vanuit een gezamenlijke behoefte. We zochten een manier om meer te kunnen doen met onze producten, onze ideeën, en zelfs met ons afval. Niet meer apart, maar samen. In kringloop- ondernemen vonden we een inspirerende en innovatieve aanpak. Voor ons is de Makelarij daarom een plek waar creatieve makers samen duurzaam kunnen ondernemen, waar lokale, zelfgemaakte producten te koop zijn onder één dak en culturele activiteiten klant en maker korter bij mekaar brengen", legt Martine Mommen, voorzitter Makelarij vzw, uit.

Ook culturele initiatieven zitten er op één plek. Ze helpen elkaar groeien. En die plek is het poortgebouw van de voormalige Ambiorixkazerne. De makelarij mag deze locatie tijdelijk gebruiken tijdens de herbestemmingswerken van dit Tongerse monument.

De Makelarij opent op 11 en 12 mei met een familiefestival Tongerse Helden. Op dit event kan je handgemaakte spullen en kunst bekijken, kopen of zelf creëren tijdens een workshop. Lokale bands en DJ’s geven er het beste van zichzelf.


Onder de initiatiefnemers bevinden zich maakateliers voor schrijnwerkerij, kunst en interieur, een eventbureau, upcyclers, horeca, een boekenbar, een herstelatelier en het hele gebouw is een ziekenboeg voor afgedankte planten. Maar er worden ook winkelruimtes ingericht waar producten van deze of andere makers samen te koop zijn. Deelnemers kunnen er een ruimte huren om een atelier in onder te brengen. Of ze huren een tentoonstellingsruimte of rek in de winkel om hun producten uit te stallen. Andere gelijkgestemde makers, kunstenaars, bedrijven en partners zijn welkom. Om het juiste publiek voor de makers aan te trekken, organiseert de Makelarij vzw bovendien culturele evenementen zoals creatieve markten, tentoonstellingen, optredens,...

Het startschot wordt gegeven op 11 en 12 mei met een familiefestival.

Programma:
- Open ateliers
- Handmade shop
- Tentoonstellingen kunst en foto's oude kazerne i.s.m. Nico Olislagers
- Workshops
- Bands & Dj's
- Food & Drinks - Taverne De Kazerne
Toegang gratis


De Makelarij kwam tot stand met subsidies van Vlaanderen Circulair, het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen.

https://incompagnie.be/

Bekijk alle artikels uit In Limburg