www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

zondag 26 mei 2019

In Limburg: Eerste milieuvriendelijke afvalwagen in Limburg (13 maart 2019)

De afvalophaling in Limburg verloopt vanaf deze week milieuvriendelijker dankzij de eerste afvalwagen die rijdt op CNG (compressed natural gas) in onze provincie. Bionerga Logistics investeerde op vraag van Limburg.net in de vergroening van hun vloot. Deze nieuwe wagen levert een besparing in fijn stof van 95% t.o.v. een dieselwagen en tot de helft minder koolstofmonoxide en stikstofoxide. Deze investering draagt bij aan de doelstelling van Limburg.net om de milieueffecten van het inzamelen en verwerken van het afval te neutraliseren.

"Voor de vergroening van onze vloot werd doelbewust gekozen voor CNG en niet voor bijvoorbeeld elektriciteit. Voor grote vrachtwagens is dat momenteel nog niet interessant omdat elektrische voertuigen voorlopig een zeer beperkte actieradius hebben. Omdat de afvalwagens stapvoets moeten rijden en vaak stoppen en starten, hebben ze ook nog eens een heel hoog verbruik. Hierdoor is aardgas momenteel de beste keuze", zegt Walter Cremers, voorzitter Limburg.net.

De nieuwe afvalwagen op CNG heeft een veel zuiverder uitstoot. Hij stoot tot 95% minder fijn stof uit ten opzichte van een dieselwagen. Daarnaast vermindert het gebruik van CNG de uitstoot van koolstofmonoxide en stikstofoxide met de helft. Naast een beperktere uitstoot is de nieuwe afvalwagen ook veel stiller. Ideaal dus om afval op te halen in het centrum van steden zoals Hasselt en Sint-Truiden. "Stad Hasselt juicht dit initiatief van Limburg.net en Bionerga Logistics zeker toe. Ophaalwagens die rijden op CNG zorgen niet enkel voor schonere lucht in de stad maar zorgen ook voor minder geluidsoverlast voor onze inwoners", zegt Laurence Libert, Hasseltse schepen van afvalbeleid.

Naast een beperkte uitstoot en minder lawaai beschikt deze nieuwe vrachtwagen ook over een 360° camera. Hierdoor verbetert het zicht van de chauffeurs en verhoogt de verkeersveiligheid.


Bekijk alle artikels uit In Limburg