www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

zondag 26 mei 2019

In Limburg: Sofie Jorissen uit Genk draagt het kroontje van Meikoningin (12 maart 2019)

De O-parade, een creatieve kijk- en luisterstoet tijdens het jaarlijkse 1-meifeest in Genk, belooft ook dit jaar weer spektakel. Met onder andere een reuzegrote Pegasus van het bekende Franse gezelschap Planète Vapeur en zeven Genkse praalwagens pakt de stad het opnieuw groots aan. Sofie Jorissen uit Genk draagt het kroontje van Meikoningin. Naast de O-parade verwacht de stad ook dit jaar weer tienduizenden bezoekers voor de jaarmarkt, de kermis en het vuurwerk.

Naar jaarlijkse traditie koos de organisatie opnieuw een Meikoningin. Dit jaar is dat de 22-jarige studente orthopedagogie Sofie Jorissen. Schepen van evenementen Toon Vandeurzen: "Sofie werd door een professionele jury als Meikoningin geselecteerd omwille van haar spontaniteit en enthousiasme." Meiprinsessen werden Sara Fieten en Bieke Champagne. De jurken van de dames worden ontworpen door de Genkse Eveline Kühn, die alleen al voor de rok van de meikoningin 43 meter stof gebruikte.

Het 1-meifeest in Genk is een begrip in Limburg en daarbuiten dat elk jaar vele tienduizenden bezoekers lokt. Naast de bekende O-parade, een spectaculaire kijk- en luisterstoet met straattheater en creatieve installaties, kunnen bezoekers zich verwachten aan een jaarmarkt, een kermis, vuurwerk en meer.

Elk jaar gooien internationale straattheatergezelschappen hoge ogen tijdens de O-parade. Groepen zoals Planète Vapeur weten keer op keer te verwonderen. "Dit jaar verwelkomen we hen ook met twee grote installaties. Vanuit Nice brengen ze een gigantische Pegasus en Olifant mee," zegt schepen van evenementen Toon Vandeurzen. Nog uit Frankrijk komt de Parijse theatergroep Remue Ménage met een gloednieuwe show die nog maar één keer getoond is in hun thuisstad.

Ook deze editie aan Genkse inbreng geen gebrek. "Naast internationale groepen vinden we het ook belangrijk dat lokale groepen hun creativiteit kunnen tonen. Zo zal de Genkse ballonnenkunstenares Sofie Vandewyer opnieuw deelnemen met een grote creatie." Genkse verenigingen bouwen in totaal zeven praalwagens.


Bekijk alle artikels uit In Limburg