www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

zondag 26 mei 2019

In Limburg: Verscherpt toezicht bij woonzorgcentra met aanhoudende en ernstige kwaliteitsproblemen (19 februari 2019)

Het jaarverslag 2018 van de Woonzorglijn werd vandaag gepubliceerd. De Woonzorglijn is een contactpunt waar burgers terecht kunnen met vragen en klachten over residentiƫle woonzorg. Gelijktijdig maakte Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin bekend dat hij aan Zorginspectie en het agentschap Zorg en Gezondheid de opdracht heeft gegeven om een systeem van verhoogd toezicht op scherp te stellen bij woonzorgcentra die aanhoudend tekorten of ernstige klachten lieten optekenen. Zorginspectie zal daartoe een reeks gerichte inspecties uitvoeren.

Jo Vandeurzen: "Uit het jaarverslag 2018 van de Woonzorglijn blijkt dat het aantal klachten in de woonzorgsector stabiel blijft tegenover 2017. De overgrote meerderheid van de woonzorgcentra verleent elke dag kwaliteitsvolle zorg en beantwoordt aan de vooropgestelde veiligheids- en erkenningsnormen. Er is echter een heel kleine groep van woonzorgcentra waarover we regelmatig terugkerende klachten krijgen en die gegrond blijken te zijn of waarover in het verleden al vragen kwamen over de kwaliteit van zorg. Zij zetten de sector onverdiend in een ongunstig daglicht. Samen met Zorginspectie en het Agentschap Zorg en Gezondheid meen ik dat het noodzakelijk is bij deze woonzorgcentra het systeem van verhoogd toezicht op scherp te stellen door extra controles uit te voeren en streng op te volgen. We doen dat om de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van de bewoners te vrijwaren en om het kwaliteitsniveau van die woonzorgcentra te verhogen."

De inspecties zullen zoals de andere inspecties onaangekondigd plaatsvinden en kunnen plaatsgrijpen op minder gebruikelijke momenten van de zorg- en dienstverlening, zoals tijdens weekends en 's avonds of 's nachts. De reguliere inspecties blijven onverminderd plaatsvinden.

Minister Vandeurzen heeft Zorginspectie en het agentschap Zorg en Gezondheid gevraagd om het bestaande inspectie- en opvolgingsbeleid van de risicovolle woonzorgcentra te verscherpen en ook de transparantie ervan te verhogen.


Bekijk alle artikels uit In Limburg