Mail je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

dinsdag 20 augustus 2019

In Limburg: Positieve Lijst laat 422 reptielsoorten toe als huisdier (5 februari 2019)

Vlaams Dierenminister Ben Weyts wil een positieve lijst vastleggen met 422 reptielensoorten die Vlamingen mogen houden als huisdier. Vandaag mag je in theorie nog elk van de 11.500 verschillende reptielensoorten in huis halen, maar dat is niet verantwoord voor de dieren of de omgeving.

"Er wordt al jaren over zo'n positieve lijst gepraat, maar nu ligt de lijst er eindelijk", zegt Weyts. "Ik heb een advies gevraagd aan de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn en een expertengroep. Zij hebben nu een positieve lijst uitgewerkt met alle reptielen die je als particulier thuis verantwoord kan verzorgen."

Michel Vandenbosch (GAIA): "Deze positieflijst reptielen is het lang verwachte resultaat van een voorbeeldige consensus tussen de leden van een werkgroep van de Raad voor Dierenwelzijn (wetenschappers, reptielenhouders, handelaars in reptielen, natuur- en dierenbeschermers). Hoed af voor de zeer grondige en onderbouwde aanpak die tot dit resultaat geleid heeft. Tot dusver is geen enkel ander land erin geslaagd om over zo'n positieflijst eensgezindheid te bekomen. Heel wat reptielen zijn totaal ongeschikt om door gelijk wie te worden gehouden en vergen gespecialiseerde kennis. Te veel reptielen worden slachtoffer van mensen die de dieren gelijk hoe houden en niet in staat zijn de dieren behoorlijk te verzorgen. De positieflijst helpt daar een einde aan maken."


Patrick Verhelle (TERRA): "Wij staan als reptielenliefhebbers achter deze dynamische lijst en de bijbehorende procedures om via een erkenning reptielen te houden die niet op de lijst staan en om de reptielen, die je reeds in je bezit hebt via eenvoudige registratie verder te mogen houden en er mee te kweken. Toch willen wij er nogmaals de aandacht op vestigen dat het in de eerste plaats het baasje is die moet zorgen voor het welzijn van de reptielen. Bezint eer ge begint en aarzel niet om informatie in te winnen bij een vereniging, dan zal je heel veel plezier beleven aan je terrarium met reptielen."


Het advies van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn stelt bijgevoegde positieve lijst voor reptielensoorten voor:
https://www.lne.be/sites/default/files/atoms/files/Bijlage%20II-%20%20Positieve%20lijst%20reptielen%20Vlaanderen%20%20%282018%29.pdfBekijk alle artikels uit In Limburg