www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

donderdag 23 mei 2019

In Limburg: Limburgers zijn trouwe kustbezoekers (28 november 2018)

In 2017 ontving de kust meer dan 650.000 dagtoeristen uit Limburg. Daarnaast kozen 240.000 Limburgers voor een verblijf van één of meerdere nachten aan de kust. "De Vlamingen zijn en blijven de belangrijkste markt voor onze kust. Ongeveer 65% van alle kusttoeristen zijn Vlamingen", zegt Stefaan Gheysen, algemeen directeur van Westtoer.

Ruim 655.000 (6%) van de Vlaamse dagtoeristen aan de kust zijn afkomstig uit de provincie Limburg. De populairste kustgemeenten zijn Oostende, Blankenberge en Knokke-Heist.

De vakantiegangers kiezen bewust voor een verblijf aan de kust voor de authentieke troeven: een omgeving om tot rust te komen, de gezonde zeelucht en het unieke decor van zee en strand. Maar ook het aantrekkelijke wandelaanbod en de gezellige vakantiesfeer spelen een belangrijke rol. De vakantiegangers uit Limburg zijn zeer tevreden: 94% geeft aan om de volgende drie jaar opnieuw een weekend of vakantie aan de kust door te brengen.

Ongeveer 4.100 eigenaars van een tweede verblijf aan de kust zijn afkomstig uit Limburg (6% van alle Vlaamse eigenaars). Zij komen graag meerdere keren per jaar naar de kust, met Knokke-Heist, Middelkerke en Oostende als populairste kustgemeenten voor een tweede verblijf.

De Vlamingen blijven de belangrijkste markt voor de kust. Over alle kusttoeristen bekeken, is 65% afkomstig uit Vlaanderen. In 2017 ontving de kust 14,4 miljoen Vlaamse toeristen voor één of meerdere dagen. Samen besteedden ze ongeveer 1,8 miljard euro, goed voor 64% van de 2,8 miljard euro omzet die het kusttoerisme jaarlijks genereert. Zowel in het dagtoerisme als het verblijfstoerisme in commercieel logies en het tweede verblijfstoerisme zijn de Vlamingen de belangrijkste markt.

In 2017 zakten 11,6 miljoen Vlamingen af naar de kust voor een dagje aan zee. Daarmee staan ze in voor 66% van de dagtoeristen aan de kust. 1,3 miljoen Vlamingen verbleven meerdere dagen aan de kust in een commercieel logies (hotel, huurappartement, vakantiepark of -centrum, camping of jeugdlogies). Daarmee staan de Vlamingen in voor 54% van de aankomsten in commercieel logies aan de kust, waarbij ze in totaal 6,5 miljoen overnachtingen realiseerden aan de kust in 2017.

69.000 Vlamingen zijn eigenaar van een tweede verblijf aan de kust. In 2017 telde de kust 1,5 miljoen aankomsten van Vlamingen in hun eigen tweede verblijf, goed voor 74% van alle aankomsten in deze categorie. In totaal staan ze in voor 7,9 miljoen overnachtingen in 2017.


Bekijk alle artikels uit In Limburg