www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

donderdag 23 mei 2019

In Limburg: PXL-studenten herdenken Wereldoorlog I en worden ontvangen op Koninklijk Paleis (12 november 2018)

In samenwerking met de heemkundige kring en documentatiecentrum De Graef Hasselt-Kuringen, werkten studenten van de lerarenopleiding van Hogeschool PXL aan tal van projecten ter herdenking van Wereldoorlog I. In het kader van de keuzemodule erfgoededucator, maar ook naar aanleiding van enkele bachelorproeven, deden de studenten historisch onderzoek naar allerhande thema's waaronder het dagelijks oorlogsleven in Kuringen en spionage tijdens de Eerste Wereldoorlog. Van de onderzoeksresultaten werd steeds een didactische vertaalslag gemaakt voor het basis- of secundair onderwijs.

De heemkundige kring De Graef organiseerde tal van evenementen gedurende vijf herdenkingsjaren. Ook de studenten van Hogeschool PXL mochten hierin een rol spelen. Het gezicht achter De Graef en de persoon die de drijvende kracht was achter de projecten, is Kris Leenaers. Met veel passie wist hij studenten te boeien voor de plaatselijke geschiedenis rond Wereldoorlog I. De studenten en Kris kwamen samen in de kleine kelder van de heemkundige kring om bronnenonderzoek te verrichten en te brainstormen over een didactische aanpak. Zij dachten na over manieren om de kleine verhalen uit de grote oorlog terug onder de aandacht te brengen.

Naar aanleiding van de initiatieven rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, werden de heemkundige kring, studenten en oud-studenten uitgenodigd voor het paleisconcert. In aanwezigheid van de Koning en Koningin, genoten zij allen van een concert door de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen ter ere van 100 jaar wapenstilstand.

Bekijk alle artikels uit In Limburg