www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

zondag 21 april 2019

In Limburg: Dag van de Landbouw op zondag 16 september in Limburg (9 september 2018)

Op zondag 16 september organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden weer de Dag van de Landbouw. 45 bedrijfsleiders gunnen je dan, samen met hun familie, graag een blik op hun werk, producten en het leven op deze land- en tuinbouwbedrijven.

Overal in Vlaanderen wordt de Dag van de Landbouw uitbundig gevierd. In elke provincie werden zorgvuldig een aantal bedrijven geselecteerd. Zo leren de bezoekers de veelzijdige Vlaamse landbouwsector kennen. Zowat alle (deel)sectoren komen aan bod: akkerbouw, fruitteelt, melk - , vlees-, en pluimvee en varkens. Er is voor iedereen wat wils!

Hieronder vind je een overzicht van de deelnemende bedrijven uit de provincie Limburg


Familie Franssens
(Fruitteelt)

Kris baat een fruitbedrijf uit op de grens tussen Terkoest en Stevoort. In de drukke periodes springen zijn ouders en zijn vrouw bij. Kris teelt vooral appelen en peren. In de zoektocht naar een bijkomende teelt viel de keuze op pruimen. Dit voorjaar werden de eerste bomen geplant. Met deze voor België relatief nieuwe laagstamteelt, zet Kris vooral in op de lokale consument, die vraagt naar smaakvolle en gezonde producten van eigen bodem. In de winter worden de bomen gesnoeid. Zo kunnen we in het voorjaar genieten van de bloesems, die in ongeveer een half jaar uitgroeien tot lekker en gezond fruit. In september en oktober worden de peren en appels geplukt. Hiervoor wordt een beroep gedaan op een tiental seizoenarbeiders. Nadien wordt het fruit bewaard en gesorteerd op het bedrijf, om later verkocht te worden via veiling BelOrta. Kris teelt onder meer de rassen Gala, Golden, Elstar, Marnica, Conference, Migo en Toptaste.

Wat valt er die dag te beleven?

Op een begeleide wandeling word je meegenomen langs verschillende fruitsoorten. Je krijgt meer uitleg over systemen waarmee we – hand in hand met de natuur – een zo ecologisch mogelijke productiemethode hanteren. Je krijgt een rondleiding langs de sorteer- en koelinstallatie. Op het bedrijf staan ook een aantal werktuigen tentoongesteld die gebruikt worden voor de teelt. Je kunt er natuurlijk ook vers fruit proeven en kopen.

Lindestraat 232, 3570 Alken
Welkom van 11 tot 18 uur


Raf en Silvia Nagels-Lieben
(Melkvee)

Raf runt als jonge landbouwer een melkveebedrijf met ongeveer 150 melkkoeien en bijbehorend jongvee, samen met Silvia, die nog deeltijds buitenshuis werkt. Zijn moeder springt dagelijks bij voor de verzorging van de dieren. Omdat de koeien gemolken worden met een melkrobot, kunnen ze zelf bepalen wanneer en hoeveel keer ze gemolken worden. Intussen worden de koeien ook gevoederd door een automatische voederinstallatie, waardoor ze regelmatig een kleine portie voeder krijgen. Dat voer bestaat voornamelijk uit gras en maïs die Raf teelt in de omgeving van zijn bedrijf. Door de automatisatie kan Raf zich meer focussen op het management van de koeien.

Wat valt er die dag te beleven?

Je kunt naar de dieren komen kijken en zien hoe de koeien gemolken en gevoederd worden. Er zullen ook machines staan die gebruikt worden bij het telen van maïs en gras. Je kunt er ook smullen van lekkere ijsjes en wat drinken, terwijl de kinderen spelen op het springkasteel.

Valgaersteeg 2, 3570 Alken
Welkom van 11 tot 18 uur


Ivo en Karin Paesmans-Pipeleers
(Fruitteelt (aardbeien)
Ivo en Karin telen op hun familiebedrijf alleen aardbeien. Ze combineren dit werk allebei nog met een halftijdse job buitenshuis. Het bedrijf is zo georganiseerd dat ze 9 maanden per jaar aardbeien kunnen aanbieden. Dat kan onder andere doordat de planten in een serre staan die in koude periodes verwarmd wordt met houtsnippers. In de serre van glas staan de plantjes op een stelling van 1,2 meter hoog. Dat garandeert een minimaal gebruik van pesticiden en maakt het plukken aangenamer, want aardbeien worden nog altijd volledig met de hand geplukt. Ivo en Karin kweken ook hun eigen plantmateriaal voor het volgende jaar. Dat gebeurt in de zomer in de openlucht, op een vermeerderingsveld. Ze opteren voor smaakvolle rassen, zoals Flair, Darselect en Elsanta. Hun verkoop richten ze vooral op de korte keten (thuis, plaatselijke bakkers en supermarkten).

Wat valt er die dag te beleven?

Je leert alles over de teelt van de aardbei en de werking van het bedrijf. Je kunt een kijkje nemen in en rond de serres. Daarnaast kan je natuurlijk ook de aardbeien proeven en kopen.

Onze-Lieve-Vrouwstraat 199c, 3570 Alken
Welkom van 11 tot 18 uur


Jan en Anne-Camille Coenegrachts-Vanvinckenroye
(Akkerbouw)

Jan Coenegrachts is al de 5de generatie die dit landbouwbedrijf uitbaat. Hij teelt aardappelen, wortelen, uien, erwten, bonen, suikerbieten, tarwe en korrelmais. De aardappelen, uien en wortelen bewaart Jan zelf, om ook buiten het oogstseizoen te kunnen leveren. De erwten, bonen en suikerbieten teelt hij voor de verwerkende industrie De granen gaan naar de graanhandelaar.
Ook Jans vrouw Anne-Camille is actief in de sector. Zij heeft in Tongeren haar eigen fruitbedrijf, waar ze appelen en peren teelt. Die worden ook op de boerderij verkocht – samen met de aardappelen, wortelen en uien. Daarnaast vind je hun producten ook in supermarkten in de streek.

Wat valt er die dag te beleven?

Je kunt een kijkje nemen in de bewaarloodsen en de werktuigen voor alle teelten verkennen. Beeldmateriaal geeft je ook een impressie van hoe het eraan toegaat op het bedrijf doorheen het seizoen. Tussendoor kan je genieten van een hapje, drankje en animatie voor de kinderen. De producten die Jan en Anne-Camille kweken, kan je er ook kopen.

Iers Kruisstraat 94, 3770 Riemst
Welkom van 10 tot 18 uurPatrick en Rika Horten-Derwa en Sander
(Akkerbouw en varkens)

Rika Derwa en haar man Patrick Horten baten samen dit gemengde bedrijf uit in Millen. Zij zijn de derde generatie aan het roer. Hun zoon Sander is een jaar geleden mee in het bedrijf gestapt. Ze houden varkens maar telen daarnaast ook akkerbouwgewassen: gerst, bieten, tarwe en maïs. Sinds kort zijn zij ook gestart met thuisverkoop van hoevevlees.
Het bedrijf streeft ernaar om CO2-neutraal te zijn. Het grote zonnepanelenpark en de mini-wkk (warmtekrachtkoppeling) op Belgisch koolzaad dragen daaraan bij. Het bedrijf heeft eveneens als doel om zo weinig mogelijk ammoniak uit te stoten. Daarvoor houden ze de zeugen op stro (emissiearm en zeer diervriendelijk) en installeerden ze een grote biologische luchtwasser in de nieuwste stallen.

Wat valt er die dag te beleven?

Iedereen is welkom. Je kunt op het bedrijf rondlopen en komen kijken naar de varkens en biggen. Je kunt ook proeven van het hoevevlees. Op afgesproken uren zijn er rondgangen met een gids. Voor de kleinsten is er een stropiramide en een fotomoment met een biggetje.

Heerestraat 1, 3770 Millen (Riemst)
Welkom van 12 tot 18 uur


Familie Noelmans-Peters
(Melkgeiten)

In 2007 beslisten José en Sara Noelmans-Peters om met melkgeiten te starten op het bedrijf van twee ooms van José die geen opvolging hadden voor hun gemengde bedrijf. Dagelijks worden er 400 geiten gemolken. De melk wordt verwerkt door een melkverwerkingsbedrijf in Halen. José en Sara telen ook maïs, gras en granen, hoofdzakelijk als voeder voor de dieren.

Wat valt er die dag te beleven?

Je krijgt een blik op het ‘leven zoals het is’ op een melkgeitenbedrijf. Tijdens rondleidingen krijg je uitleg over de geschiedenis van het bedrijf en over de verzorging van de dieren. Je kunt dan ook de melkinstallatie bezichtigen. Rond het bedrijf kan je genieten van de heerlijke producten die van geitenmelk gemaakt worden. De verenigingen van het dorp zorgen voor animatie en je kunt genieten van het mooie uitzicht op de omgeving.

Plattelandsklassen stelt er via een educatieve stand graag haar laatste aanbod aan landbouw- en plattelandseducatie voor.

Pastoor Lenaertsstraat 16, 3770 Riemst
Welkom van 10 tot 18 uurBert en Els Truijen-Luyten
Agro Riemst (Agrarisch centrum Aveve)

Als franchisenemer van Aveve is zaakvoerder Bert Truijen samen met zijn ploeg het eerste aanspreekpunt voor boeren en tuinders in Zuid-Limburg. Agro Riemst levert een full-service bij de aankoop en levering van meststoffen, veevoeders, zaad- en plantgoed en gewasbeschermingsmiddelen. Het bedrijf was oorspronkelijk een opslagruimte van Aveve voor granen in Haspengouw. Na de oorlog evolueerde het tot een volwaardige zaakvoerderij van Aveve. Op een deel van de oude site werd een nieuw Aveve-Tuincentrum gebouwd.
Vandaag is Agro Riemst gehuisvest in nieuwe bedrijfsgebouwen, uitgerust met de modernste installaties en technieken voor het drogen en opslaan van diverse graansoorten. Alle granen kunnen hier gedroogd en behandeld worden, alleen voor maïs gebeurt dat systematisch.

Wat valt er die dag te beleven?

Een video toont alle activiteiten die in de loop van een jaar plaatsvinden bij Agro Riemst. Verder is er een rondgang door heel het bedrijf, waarbij je uitleg krijgt over alle bedrijfsactiviteiten. Zo kom je te weten hoe silo’s van 20 meter hoog zonder kraan gebouwd kunnen worden. Het drogen van de maïs wordt uitgelegd en je ontdekt hoe je warmte kunt recupereren uit de lucht. Wat zijn vandaag de uitdagingen bij de graanproductie in ons land? Wat is precisiebemesting? Hoe worden de resten van gewasbeschermingsmiddelen veilig verwerkt? Ook je eigen vragen en bedenkingen worden deskundig beantwoord.

Herderenweg 7, 3770 Riemst
Welkom van 10 tot 17 uur


Erwin en Bieke Mertens-Yperman
Stichting Ommersteyn (Biologische melkgeiten en zorgboerderij)

"We houden een 500-tal geiten voor de heerlijke en gezonde geitenmelk. De dieren worden gevoederd met biologische gras-klaver, maïs, granen en voederbieten van eigen akkers. Veel veldwerk wordt machinaal gedaan, maar bij de onkruidbestrijding en de oogst staan we met veel handen op de akkers. Met een ploeg van enthousiaste medewerkers zorgen we met kleine landschapselementen voor een mooi stukje Maasland bij het kasteel Ommersteyn. De landbouwterreinen zijn afgezoomd met meidoornhagen, dreven en houtkanten. Hier zaaien, verzorgen en oogsten onze medewerkers allerlei seizoensgroenten. Die worden in de eigen keuken verwerkt tot een fijn middagmaal voor onze medewerkers en gasten. In de boomgaard vind je allerlei oude rassen van appel-, peren-, kersen-, pruimen- en notenbomen, die voor ons geselecteerd werden door de Nationale Boomgaarden Stichting. De appels worden geperst tot appelsap en onze kleinfruitvariëteiten worden verwerkt in confituren."

Wat valt er die dag te beleven?

Via een wandeling en met uitleg over het bedrijf krijg je dankzij de gidsen een beeld van hoe we op onze biologische geitenhouderij van gras tot kaas komen. In samenwerking met Landelijke Gilde Rotem is er ook een tent met lokale versnaperingen en fijne animatie voor jong en oud. Zo zijn er oldtimertractors, kunnen kinderen zich uitleven op de strobalen en is er boerderijspeelgoed. Ook de hoevewinkel is heel de dag geopend.

de Schiervellaan 5, 3650 Dilsen-Stokkem
Welkom van 10 tot 18 uurRobby Kelchtermans
Hoeve het Blokhuis (CSA-boerderij)

Het Blokhuis is een CSA-hoeve met onder andere een biologische zelfoogsttuin. Samen met een aantal collega’s zaait, plant en onderhoudt Robby de grote moestuin. Hij kweekt groenten maar ook fruit en snijbloemen. De klanten komen zelf hun gewenste producten oogsten. Sommigen komen dagelijks, maar de meesten wekelijks. Het grootste deel van het terrein van 2,5 ha is bestemd voor de groenten: courante soorten maar ook alle vergeten groenten.
Het jaar rond worden zo’n 80 soorten groenten en 25 soorten tuinkruiden geteeld. Tussen de groentebedden staan lokale snijbloemen, die het veld en later de huiskamers opfleuren, maar ook zorgen voor stuifmeel dat natuurlijke plaagbestrijders en bestuivers aantrekt. Op het terrein staat ook een insectenhotel en de bijenhal voor de honingbijen. Die doen in het voorjaar hun best om de planten in de fruittuin te bevruchten, met 17 fruitsoorten die van juni tot oktober geplukt kunnen worden. De basis van elke biologische productie is de bodem. Daarom maakt Robby zijn eigen boerderijcompost, die boordevol leven zit om de bodem te voeden. Een gezonde bodem geeft sterke en lekkere planten. Welkom in de tuin van Eden!

Wat valt er die dag te beleven?
Je kunt een kijkje komen nemen in de zelfoogsttuin, er een rondleiding volgen of een babbeltje komen doen. We bieden ook een hapje en een drankje aan. Voor de kinderen is er animatie.

Herkkantstraat (tegenover nr. 31), 3540 Herk-de-Stad
Welkom van 13 tot 18 uurJohn Tilburgs
Tuin Service Tilburgs (Sierteelt)

John startte dertig jaar geleden met een klein bedrijf, dat stap voor stap verder gegroeid is. Nu kweekt hij bomen en planten op 6 hectare.

Wat valt er die dag te beleven?

Om 10 uur is er in de kerk een misviering, met aansluitend een tractorzegening. Deze tractoren rijden nadien in colonne naar het sierteeltbedrijf. John nodigt jullie samen met Landelijke Gilde Neerpelt Grote Heide uit om vanaf 12 uur een kijkje te komen nemen op het bedrijf. Aan de hand van wist-je-datjes en spectaculaire demonstraties kom je er meer te weten over sierteelt en land- en tuinbouw. ’s Middags vindt er ook de officiële opening van het vernieuwde landbouwleerpad plaats, met daarbij de onthulling van een kunstwerk. Er is heel wat randanimatie, zoals een tentoonstelling van machines en enkele demonstraties, een optreden van een ballonclown en van karikaturist Maggy Jacqmain. Er is ook allerlei kinderanimatie, zoals een springkasteel, een schminkstand en spelen begeleid door de lokale jeugdverenigingen. Op het terras kan je terecht voor allerlei drankjes, boekweitkoek met spek, spek met ei, ijsjes enzovoort.

Tussenstraat 1, 3910 Neerpelt
Welkom van 12 tot 18 uurFamilie Agten
Klaverhof (Melkvee)

Als toekomstgerichte melkveehouders zijn Ivo, Stefan en Bram dagelijks in de weer om hun tweehonderd melkkoeien te verzorgen. Ze beschikken over een nieuwe open melkveestal, maar ook over een modern machinepark om zelf voedergewassen, zoals gras en maïs, te telen voor hun koeien. Daarnaast zetten ze zich vrijwillig in als zorgboer.

Wat valt er die dag te beleven?

Van 10.30 tot 13 uur kan je er starten aan een wandeling door de natuur. Vanaf 12 uur wordt doorlopend een bedrijfsfilm getoond. Aan de hand van wist-je-datjes kan je een rondleiding door het bedrijf volgen. Daarnaast kan je genieten van allerlei randanimatie, zoals een tentoonstelling van moderne landbouwmachines of oude tractoren, een optreden van het paardenstuntteam ‘Flaming Star’, een kinderboerderij met allerhande kleinvee, een springkasteel, oude ambachten... Op het terras geniet je van een drankje, vlaai of ijsje. Ten voordele van de lokale lagere school kan je ook een heerlijk bord friet met stoofvlees bestellen. De achtergrondmuziek wordt verzorgd door de Overpeltse Jeugdfanfare en het coverbandje Any Time.

Klaverstraat 32, 3900 Overpelt
Welkom vanaf 12 uur

Bekijk alle artikels uit In Limburg