Nieuws uit Limburg Limburgnieuws.be

zaterdag 15 december 2018

In Limburg: Merels krijgen klappen in Limburgse tuinen (29 januari 2018)

Dit weekend telden meer dan 29.000 Vlamingen de vogels in hun tuin tijdens Het Grote Vogelweekend. Uit de eerste cijfers blijkt dat de koolmees, vorig jaar nog op de 5de plaats, de huismus klopt als meest getelde vogel in Vlaamse tuinen. De merel bereikt een historisch dieptepunt als gevolg van het usutuvirus.

De kauw en de vink voerden een nek-aan-nekrace om de 3de plaats, die voorlopig gewonnen wordt door de kauw. De resultaten stromen nog volop binnen via http://www.vogelweekend.be, maar het is intussen al duidelijk dat het met meer dan 29.400 tellers een recordeditie geworden is van het jaarlijkse telweekend van Natuurpunt. Er werden in totaal ruim 536.000 vogels geteld.

De volledige top 10 in Vlaanderen ziet er zo uit (tussen haakjes de ranking van 2017):

1.Koolmees (5)

2.Huismus (1)

3.Kauw (3)

4.Vink (4)

5.Pimpelmees (8)

6.Houtduif (6)

7.Turkse tortel (7)

8.Merel (2)

9.Ekster (10)

10.Spreeuw (9)

In de provincie Limburg werden in 2081 tuinen 68445 vogels geteld tijdens het Grote Vogelweekend dat Natuurpunt afgelopen weekend organiseerde. Met gemiddeld 33 vogels per tuin zaten er in de Limburgse tuinen meer vogels dan elders in Vlaanderen. In Limburg valt vooral op dat de merel, die afgelopen najaar te maken kreeg met een dodelijke ziekte, harde klappen kreeg.

In de Limburgse top drie staat de huismus nog op één, de koolmees op twee en de pimpelmees op drie. Vorig jaar zag de top drie er met huismus, koolmees en merel dus vrij gelijkaardig uit. 3Alleen in West-Vlaanderen en Limburg wist de huismus haar eerste plaats te behouden", zegt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt. De twee mezen zetten hier een zeer sterke prestatie neer. Reden: een beter broedseizoen en extra instroom van merels uit het noordoosten.

Net als in de provincie Antwerpen is de impact van de nieuwe uitbraak van het usutuvirus ook in de provincie Limburg duidelijk zichtbaar. Op Vlaams niveau waren merels in 76% van de tuinen aanwezig, in Limburg werden ze in slechts 73% van de tuinen gezien. Alleen in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant doet de merel het nog slechter. West-Vlaanderen is de enige provincie waar het virus niet voorkwam, daar zaten ze nog in 87% van de tuinen, een verhouding die we vroeger in heel Vlaanderen zagen.

Top 10 Provincie Limburg

1.Huismus

2.Koolmees

3.Pimpelmees

4.Vink

5.Kauw

6.Houtduif

7.Turkse Tortel

8.Merel

9.Ekster

10.Zwarte Kraai

Bekijk alle artikels uit In Limburg