Nieuws uit Limburg Limburgnieuws.be

dinsdag 18 december 2018

In Limburg: Vooral smartphone en computer blijken onmisbaar (24 januari 2018)

Volgens de nieuwe imec.digimeter is het einde van het digibesitas-fenomeen in Vlaanderen nog niet in zicht. De nieuwste cijfers - gebaseerd op een bevraging bij meer dan 2.300 Vlamingen - tonen dat het gebruik van digitale diensten boomt en dat ook de afhankelijkheid ervan toeneemt. Dat laatste blijkt vooral bij twintigers en dertigers een probleem te zijn. Het goede nieuws is dan weer dat de Vlamingen digibesitas ondertussen lijken te (h)erkennen. Zes op de tien Vlaamse smartphonegebruikers leggen zichzelf zelfs spontaan regels op om dat gebruik onder controle te houden. Ze geven echter ook toe dat hen dat in de praktijk maar moeilijk lukt. Daarom breidden de imec.digimeter-onderzoekers hun studie dit jaar uit met een Mobile DNA-app waarmee iedereen zijn/haar mediagebruik in detail in kaart kan brengen en op basis van die inzichten gericht aan de slag kan.

"Een eerste opvallende vaststelling van de nieuwe imec.digimeter-studie is dat het gebruik van digitale diensten blijft boomen", zegt Lieven De Marez, de drijvende kracht achter het imec.digimeter-onderzoek en professor bij mict, een imec onderzoeksgroep aan de UGent. "Vooral Netflix (van 15% gebruikers in 2016 naar 21% in 2017), WhatsApp (van 25% naar 31%), YouTube (van 48% naar 54%) en Instagram (van 25% naar 30%) groeiden sterk. Opmerkelijk is ook dat steeds meer mensen gebruik maken van betalende diensten. De stijgende populariteit van Netflix is daar één voorbeeld van, maar bovendien verklaarden 19% van onze respondenten te betalen voor online muziek via een streaming- of downloaddienst (+6% in vergelijking met 2016)."

"Maar samen met het stijgend gebruik van digitale toepassingen neemt ook de afhankelijkheid ervan toe", zegt Bart Vanhaelewyn, onderzoeker bij imec en analist van de imec.digimeter-data. "Steeds meer mensen vinden dat ze te veel tijd besteden aan sociale media."

Bekijk alle artikels uit In Limburg