www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

woensdag 16 januari 2019

In Limburg: Gezellig tafelen zoals vroeger: De Pot Op Tafel zet in op pure nostalgie (15 december 2017)

Met het nieuwe concept De Pot Op Tafel willen Rob, Pieter en Raf het jeugdsentiment van een gezellig feestje bij grootmoeder weer laten opborrelen. "Maar we gaan ook op zoek naar echte Limburgse recepten. Mama's en oma's worden onze ambassadeurs", klinkt het enthousiast.De drie vrienden zetten de TV even uit, laten de kookprogramma's voor wat ze zijn en gaan op zoek naar recepten van weleer. De nieuwe vzw Nostalgie wil in de zomer van 2018 een culinair volksfeest in Zepperen. "Niet met hapjes van topchefs, wél met authentieke stoofpotjes, vergeten gerechtjes en lekkernijen met echt jeugdsentiment. Om het grootse evenement te bekostigen gaat de nieuwe organisatie families, vriendengroepen en verenigingen nu al laten genieten van een avondje vol nostalgie."

"Echte beleving is vaak ver te zoeken. Waar is de tijd dat we bij oma aan tafel konden schuiven en dat de potten gewoon op tafel kwamen? Die sfeer willen we in Zepperen terugbrengen", zegt Rob Breesch. "Meer dan ooit willen mensen weer echt lokaal genieten van kleinschalige initiatieven."

Rob, Pieter Gilet en Raf Vanmechelen willen vooral concepten en evenementen uitwerken die bezoekers weer aan vroeger laten denken. "Voor De Pot Op Tafel gaan we in zee met Taverne Haspengouw. Het keukenteam heeft een aantal authentieke menu's uitgewerkt en wij hebben gezorgd voor de hele praktische kant. In oma's woonkamer, een volledig aparte privé-ruimte, kunnen groepen nu even relaxen in de authentieke zithoek of zelfs een vinylplaat op de platendraaier leggen.

"Bezoekers kunnen zelfs in hun eigen platenkast duiken en een collectie meebrengen", verduidelijkt Pieter Gillet.

Groepen van 15 tot 35 mensen kunnen via depotoptafel.be op donderdag-, vrijdag-, zaterdag-, en zondagavond oma's woonkamer reserveren. "En ook op zondagmiddag", zegt Pieter. "Op onze website kan je zelf je menu samenstellen. Met voorgerechten als kaas- en garnaalkroketten en echte Belgische charcuterie, hoofdgerechten als varkenswangen, gebraad en koninginnenpastei -met echte Haspengouwse hoevekip- is de geur van oma's keuken nooit ver weg."

De basisformule met een voorgerecht, twee hoofdgerechten en een dessert kost slechts 39 euro. "Daar is ook een selectie dranken in voorzien. Gasten bedienen zichzelf uit de koelkast. Ze moeten wel even wachten tot oma's keukenneefjes de potten op tafel zetten. Leuk is ook dat de borden en de glazen die op tafel komen wel een allegaartje lijken. Zo was dat vroeger ook. Als oma veel volk aan tafel had werd alles bijeengezocht."

Om alles in te richten werkten de initiatiefnemers samen met Kringwinkel Okazi.

Oma's en mama's die nog een lekker recept op de plank hebben liggen, kunnen dit insturen. "We gaan die ook verzamelen op onze website," zegt Raf Vanmechelen. "Uiteindelijk willen we jaarlijks een groot volksfeest met de sfeer van weleer."

Schepen van Toerisme Hilde Vautmans lanceerde onlangs zelf een kookboek met gerechten met appelen en peren en denkt dat De Pot Op Tafel een succes zal worden. “Niet alleen streekgenoten maar ook toeristen zijn op zoek naar extra beleving. Het blijft me verbazen hoe creatief onze stadsgenoten zijn. Telkens zie ik nieuwe en verrassende concepten die ik dan ook graag ondersteun."

INFO
http://www.depotoptafel.be/het-concept/


Bekijk alle artikels uit In Limburg