zaterdag 21 juli 2018

In Limburg: Barbara Creemers is dol op Italiaanse tomaten (28 september 2017)

Onze collega's van CIZZO gaan continu op zoek naar inspirerende mensen. Hun interessante verhalen delen ze graag. Barbara Creemers uit As is zo'n inspirerende dame. Via haar duurzame, ecologische lifestyle blog wil ze ons bewuster doen leven. Barbara eet graag tomaten en maakt lekkere gerechtjes.

"De smaak van een vers geplukte tomaat uit je serre of moestuin is niet te vergelijken met de soms fletse tomaten die je in de supermarkt koopt. Ik begin dan ook elk jaar in maart al naarstig voor te zaaien in mijn woonkamer. Alle vensterbanken worden ingepalmd, bijzettafeltjes worden zaaitafeltjes. Half mei mogen ze naar buiten en dan is het uitkijken naar de eerste, rijpe tomaat. Dit jaar was het voor mij een goed tomatenjaar. Elke dag kwam ik wel met een kommetje tomaten terug naar binnen na mijn rondje door de moestuin. Ik eet in de zomer quasi elke dag tomaat, soms zelfs als ontbijt. In de herfst, winter en lente kook ik graag met ingemaakte tomaten. En daarom maak ik elke zomer een hele lading Italiaanse tomaten in. In de jaren '90 deed ik in de zomervakantie vrijwilligerswerk in een wijkgezondheidscentrum in Genk. Een wijk met veel Italiaanse inwoners. Op vrijdagvoormiddag kwam steevast de vraag: is de vrachtwagen met verse tomaten uit Italië al aangekomen? Ik probeer me voor te stellen hoe hard de Italianen daarnaar verlangen. Rijpe vruchten uit hun vaderland die via een samen aankoop toch betaalbaar zijn. De hele familie wordt opgetrommeld om tot wel 500 kg tomaten te verwerken tot hun bekende passata. Dé tomatensaus die voor heel wat Italiaanse gerechten de basis vormt. Oké, je kan hier ook tomaten kopen. Maar wie ooit een verse, Italiaanse tomaten heeft geproefd en ingemaakt, zal het verschil in smaak kunnen beamen."

"Enkele jaren geleden las ik in een artikel over Manuela Rotilio, een Italiaanse Genkse die Italiaanse verswaren uit Italië importeerde. In de zomer regelt ze het transport en de verkoop van tomaten, wijndruiven en vers fruit naar aanbod. In de winter voorziet ze Genk en omstreken van citrusvruchten uit Sicilië. Ik stuurde een mailtje voor een bescheiden eerste 30 kg en zo ging de bal aan het rollen. Dit jaar bestelde ik zelfs 100 kg tomaten."

Wat Barbara allemaal doet met die tomaten? Lees hier: https://www.cizzo.be/food/6097/
Bekijk alle artikels uit In Limburg