zaterdag 22 september 2018

In Limburg: Deelnemers Dag van de Landbouw op zondag 17 september (11 september 2017)

Op zondag 17 september organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden weer de Dag van de Landbouw. 44 bedrijfsleiders gunnen je dan, samen met hun familie, graag een blik op hun werk, producten en het leven op deze land- en tuinbouwbedrijven. Het thema is Het begint bij ons.

Overal in Vlaanderen wordt de Dag van de Landbouw uitbundig gevierd. In elke provincie werden zorgvuldig een aantal bedrijven geselecteerd. Zo leren de bezoekers de veelzijdige Vlaamse landbouwsector kennen. Zowat alle (deel)sectoren komen aan bod: akkerbouw, fruitteelt, melk - , vlees-, en pluimvee en varkens.


Hier een een overzicht van de deelnemende bedrijven in Limburg:


Dominique en Véronique Libert-Monard, Fréderic en Nicolas (Akkerbouw en fruitteelt)
Akkerbouw en fruitteelt
Oorspronkelijk was dit een gemengd bedrijf met akkerbouw en veeteelt. In 1990 is er overgeschakeld van naar akkerbouw en fruitteelt en nam Dominique het bedrijf geleidelijk aan over. In 2004 stapte Véronique mee in het bedrijf en werd er geïnvesteerd in een loods met ULO-koelcellen en een sorteerruimte. Ondertussen zijn er nog twee loodsen met extra koelruimtes bijgekomen. Het areaal werd verder uitgebreid door akkerbouwland om te vormen tot plantages en door aankoop van nieuwe percelen. Het areaal bestaat op dit moment uit 28% appels, 70% peren en 2% zoete kersen. Op het akkerbouwbedrijf worden tarwe, suikerbieten, maïs, erwten en bonen geteeld.

Wat valt er die dag te beleven?
Je krijgt een blik achter de schermen van een modern land- en tuinbouwbedrijf. Je maakt kennis met de sortering van appels en peren via het waterbad. Doorlopend kan je er iets eten en drinken. Er wordt natuurlijk ook fruit verkocht en je kan er appelsap proeven.

Gelindenstraat 75, 3870 Heers
Welkom van 10 tot 18 uurErwin en Annick Lowet-Strauven en Lenka (Melkvee, vleesvee, akkerbouw en fruitteelt)
Wij en ons bedrijf
De familie Lowet-Strauven is al de vierde generatie op dit bedrijf. Erwin en Annick zijn er sinds 2002 actief, samen met hun dochter Lenka. Ze zijn gestart met aardbeien en hebben hun bedrijf daarna verder uitgebouwd. Het is nu een gemengd bedrijf, waar je melkvee en zoogkoeien vindt, maar ook heel wat akkerbouwteelten zoals maïs, tarwe, gerst, bieten, bonen en aardappelen. Zes jaar geleden zijn Erwin en Annick begonnen met Fleckvieh. Deze dubbeldoelkoe, die zowel melk als vlees produceert, kopen ze op een veiling in Beieren.
De aardbeien en aardappelen van dit bedrijf kan je ook kopen via thuisverkoop of op de markt.

Wat valt er die dag te beleven?
Op allerlei plaatsen krijg je uitleg over hoe het eraan toegaat, zodat je een indruk hebt van de werking van het land- en tuinbouwbedrijf. Je kan er ook een hapje en een drankje nuttigen. Kinderen kunnen zich uitleven op het springkasteel of kunnen zich laten grimeren.

Nieuwe Steenweg 228, 3870 Heers
Welkom van 10 tot 18 uurJean Pierre en Greetje Renson-Claikens - Hoeve Bellefroid (Vleesvee en akkerbouw)
Vierde generatie
Jean Pierre en Greetje zijn de vierde generatie op dit akkerbouw-veeteeltbedrijf. Zij wonen op een typisch Haspengouwse vierkantshoeve, die gebouwd werd in 1741. Naast deze hoeve stond vroeger een kasteel, maar dat is platgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op dit bedrijf telen ze de klassieke akkerbouwgewassen tarwe, gerst en bieten, maar ook maïs en gras, als voeder voor de zoogkoeien. In de stallen lopen koeien van het Belgisch witblauw ras. Op deze boerderij houden ze alleen de vrouwelijke kalfjes, de vaarzen. De stieren worden verkocht.

Wat valt er die dag te beleven?
Je krijgt uitgebreide informatie over de werkzaamheden op dit bedrijf. Via een parcours kan je het bedrijf bezichtigen en binnenkijken in de rundveestallen. Ook de vele grote akkerbouwmachines zijn die dag in de loods.

Heurnestraat 79, 3870 Heers
Welkom van 10 tot 18 uurJan en An Lowet-Houben, Eveline en Jolien (Fruitteelt)
Slapen tussen het fruit
Jan en An baten samen een fruitteeltbedrijf uit. Enkele generaties geleden was het een vee- en akkerbouwbedrijf, maar het evolueerde naar hardfruit. Nu telen ze appelrassen zoals Jonagold, Jolly Red, Belgica en Golden en de perenrassen Conference, Lucas en Sweet Sensation. In de winter moet er vooral gesnoeid worden en in het najaar wordt het fruit geplukt. Dat gaat daarna rechtstreeks naar de veiling om verder te verkopen. Om het fruit vrij te houden van ziekten en plagen passen ze zo veel mogelijk geïntegreerde gewasbescherming toe. Die bestaat uit een combinatie van meerdere technieken zoals het aantrekken van nuttige insecten, feromoonverwarring of het aanpassen van de teelttechniek, om zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. In de plantage staat een windmolen, die in het voorjaar de nachtvorst in de bloesems probeert te beperken, maar ook een antihagelkanon. Naast het telen van fruit, maken An en Jan ook tijd om gasten te ontvangen in hun eigen Bed&Breakfast op het bedrijf.

Wat valt er die dag te beleven?
Er is een bewegwijzerde wandeling door de plantage van ongeveer 1 km. Tijdens een rondleiding of op eigen houtje via infostandjes leer je alles over de teelt van appelen en peren. Aangepast schoeisel is dus wenselijk. Na de wandeling kan je op het bedrijf nog lekker appelsap drinken.

Hertstraat 48, 3730 Hoeselt
Welkom van 11 tot 18 uur
www.fruithoeve.beDavid en Liesbeth Vanvinckenroye-Werelds, Daan en Dries (Akkerbouw, groenteteelt, kruiden en varkens)
Varkens tussen groenten en kruiden
In 2013 zijn David en Liesbeth verhuisd naar een nieuwe locatie, enkele honderden meter van Davids ouderlijk huis. Daar hebben zij een nieuwe vleesvarkensstal gebouwd voor zo'n 1600 varkens. De stal is uitgerust met nieuwe technologieën zoals een automatische herkenning van de varkens aan de voederautomaat, om tot een optimale vleeskwaliteit te komen. De biologische luchtwasser vermijdt geurhinder in de buurt. David is niet alleen bezig met varkens, maar ook met de teelt van groenten, kruiden en akkerbouwgewassen. Dit zijn onder andere wortelen, uien, aardappelen, erwten, zuring, tijm, dille, pimpernel, granen en bieten. Er wordt dus elke week wel iets gezaaid of geoogst, dat dan naar verschillende verwerkende bedrijven vertrekt, om van daaruit op jullie bord te belanden.

Wat valt er die dag te beleven?
Je komt van alles te weten over de varkens en de gewassen. Je kan bijvoorbeeld een kijkje nemen in de varkensstal of de machines bewonderen die gebruikt worden voor de verschillende teelten. Ook al is het groeiseizoen van de teelten al even bezig, toch kan je de groei-evolutie van de gewassen bekijken.
Je kan bij ons een hapje en een drankje nuttigen. Terwijl de ouders of grootouders zich laten meevoeren in de wondere wereld van de landbouw, kunnen kinderen zich uitleven op de stroberg, het springkasteel en andere animatie. Je kunt er ook een zakje aardappelen en uien kopen.

Schalkhovenstraat 86, 3730 Hoeselt
Welkom van 11 tot 18 uurBert en Karen Keppens-Hannosset, Robbe en Wannes - Aan de Schavert (Melkvee)
Koeien onder een lichtdoorlatend dak
Bert en Karen namen in 2004 het melkveebedrijf van Bert's ouders over. In 2016 werd beslist om een nieuwe melkveestal te bouwen en die namen ze in het begin van dit jaar in gebruik. In deze stal is plaats voor 180 melkkoeien en een 100-tal jongvee die in een aparte stal staan. Speciaal aan deze stal is dat het dak licht doorlaat, een light roof. Zij zijn nog maar het tweede landbouwbedrijf in Vlaanderen met zo'n dak. Daglicht in de stal verlaagt de elektriciteitsrekening, is milieuvriendelijk en is bovendien goed voor het welzijn van de dieren.

Wat valt er die dag te beleven?
Samen met de Landelijke Gilde van Bocholt-Kaulille en de Groene Kring van Bree nodigen Bert en Karen iedereen uit om hun bedrijf te komen bezoeken. Je wordt er rondgeleid aan de hand van wist-je-datjes. Ook een bezoek aan de nieuwe stal en de melkinstallatie staat zeker op het programma. Er zullen tevens tal van landbouwmachines en loonwerkbedrijven tentoongesteld worden. Er is ook kinderanimatie voorzien zoals een springkasteel, een heuse stroberg, een grimeerstand en go-carts. In de feesttent kan je genieten van een hapje en drankje. In het centrum van Bocholt kan je die dag nog een bezoek brengen aan Boerderij in het dorp.

Elshoven 4, 3950 Kaulille
Welkom van 12 tot 18 uur


Frans en Ruth Schrijnwerkers-Scheer, Philip en Nele - Blauwbessen Schrijnwerkers (Fruitteelt)
15 hectare blauwe bessen

Het familiebedrijf Schrijnwerkers is sinds 1969 actief in de blauwe bessen, sinds 1990 ook in België. Aan de voet van de Oudsberg in Gruitrode telen Frans en Ruth met een enthousiast team medewerkers heerlijke blauwe bessen. De teelt op de lichte zandgrond steunt op heidemaaisel, een product uit het onderhoud van het Limburgs landschap. Zonnepanelen vangen de energiepieken in de zomer op. De combinatie van een stralingssensor, een pc en druppelbevloeiing zorgt voor een optimaal watergebruik. De korte keten en het directe contact met klanten via de hoevewinkel is zeer belangrijk.
De blauwe bessen worden volgens de wens van de afnemers verpakt en dagvers afgeleverd aan veiling BelOrta in Borgloon. Het uitgebreide assortiment van producten op basis van blauwe bessen wordt het hele jaar door aangeboden in de hoevewinkel.

Wat valt er die dag te beleven?
Samen met Landelijke Gilde Gruitrode nodigt de familie Schrijnwerkers je uit om een kijkje te komen nemen op de blauwebessenplantage. Vanaf 10.30 uur vinden er rondleidingen plaats. Op het terras kan je genieten van heerlijke blauwebessenproducten. Er zijn allerhande infostandjes: imker, valkenier, de Bewuste Bourgondiër, Puur Limburg, Duinengordel, BelOrta. De kinderen worden niet vergeten, want er zijn cowboyspelen, een springkasteel en een zoektocht.

Weg naar As 121, 3670 Meeuwen-Gruitrode
Welkom van 10 tot 17 uur
www.blauwebessen.beVijay en Kristien Maesen-Robberechts - De Lochtjens (Varkens)
Van vader op zoon
Vijay en Kristien zijn de tweede generatie op dit varkensbedrijf, dat Vijay overnam van zijn vader. Het bedrijf telt maar liefst 280 zeugen, 1500 biggen en 2000 mestvarkens.

Wat valt er die dag te beleven?
Om 10 uur is er in de kerk in Neerpelt een misviering, met aansluitend een tractorzegening. Deze tractoren rijden nadien in colonne naar het varkensbedrijf.
De familie Maesen-Robberechts nodigt jullie samen met de Landelijke Gilde van Neerpelt-Grote Heide uit om vanaf 12 uur een kijkje te komen nemen op het varkensbedrijf.
Aangezien de stallen om sanitaire redenen niet toegankelijk zijn, kunnen jullie aan de hand van videobeelden kennismaken met de aanpak op dit bedrijf.
Er is heel wat randanimatie, zoals een springkasteel, een grimeerstand, begeleide spelen, kleinvee en oude ambachten.
Op het terras kan je terecht voor allerlei dranken, boekweitkoek met spek, spek met ei en varken aan 't spit.
Om 16.45 uur vindt de prijsuitreiking plaats van de pompoenwedstrijd voor de kinderen van de Grote Heide.
Om 17.00 uur vindt de prijsuitreiking van de fiets-fotozoektocht plaats.

Broeseinderdijk 181, 3910 Neerpelt
Welkom van 12 tot 17 uurDirk en Franka Claes-Heyvaert, Tinne en Glen - Wintershoeve (Melkvee en verwerking)
Lekker ijs van verse koemelk
Dirk en Franka baten samen met hun dochter een melkveebedrijf en hoevewinkel uit. Ze doen dit al voor de derde generatie. Op hun bedrijf houden ze zo'n 70 melkkoeien, met bijbehorende jongvee. De koeien worden 's morgens en 's avonds gemolken in een visgraatmelkstal. In de zomer gaan de koeien op de wei, in de winter blijven ze op stal. De koeien eten vooral gras en maïs, die op dit bedrijf geteeld worden. Sinds 1999 zijn Dirk en Franka ook begonnen met de thuisverwerking van hun eigen melk. Ze maken ijs van allerlei smaken, yoghurt, room, boter en karnemelk. Het ijs wordt ook aan huis geschept, zodat je het daar lekker op het terras kunt opeten. Naast hun eigen verwerkte melkproducten verkopen ze in de hoevewinkel ook nog kaas en andere lokale producten van collega's-landbouwers.

Wat valt er die dag te beleven?
Je kunt vrij rondlopen op het bedrijf en naar de koeien en kalfjes komen kijken. Via infostandjes kom je meer te weten over de koeien en de melk. Daarnaast kan je een kijkje nemen bij de melkverwerkingsinstallatie van de hoevewinkel. Er zijn proevertjes van verse melkproducten en natuurlijk kan je er ook hoeveproducten kopen. De kinderen kunnen naar hartelust spelen op de boerderij.

Rijsselstraat 19, 3583 Paal (Beringen)
Welkom van 10 tot 18 uur

Bekijk alle artikels uit In Limburg