dinsdag 25 september 2018

In Limburg: Sector roept op om BuxuSmot doelgericht en gezamenlijk aan te pakken (8 september 2017)

Sinds kort wordt buxus geteisterd door de buxusmot. "Gelukkig kan buxus gemakkelijk beschermd worden tegen deze plaag. Belangrijk daarbij is dat iedereen alert is en op het juiste moment ingrijpt. Zo kan de schade, veroorzaakt door de buxusmot beperkt worden en de exoot onder controle gehouden worden."

De Vlaamse boomkwekerijen (AVBS) en onderzoekscentra (o.a. Proefcentrum voor Sierteelt en ILVO) delen graag hun kennis met de tuinliefhebber en hebben volgende tips.

Hoe kan ik rupsen van de buxusmot en schade aan de plant waarnemen?
"De rups van de buxusmot herken je op dit ogenblik aan zijn zwarte kop en felgroene lichaam, dat volgroeid tot 4 cm lang is en een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen heeft. Vraatschade van deze rups herken je aan bruinverkleuring, bladskeletten, dode blaadjes en kale takjes. Ook worden blaadjes aan elkaar gesponnen en zijn grauwgroene uitwerpselen te zien. Bij schade van de buxusmot blijft de bladnerf zichtbaar."

"We raden aan om buxus regelmatig te inspecteren op aanwezigheid van rupsen en schade en te behandelen indien nodig. Tot de overwintering start, kan je de bladvretende rupsen bestrijden met een biologisch of chemisch gewasbeschermingsmiddel. Biologische rupsenmiddelen op basis van spinosad en pyrethrum zijn voor particulieren te koop. Voor het gebruik van biologische rupsenmiddelen op basis van de bacterie Bacillus thuringiensis, die snel en afdoende werken, kan je terecht bij een professionele tuinaannemer die hiermee voldoende kennis en ervaring heeft. Spuit goed binnen de struik en herhaal bij zware aantasting. Na melding van rupsen in het voorjaar en in juli zijn we aan de laatste cyclus van het jaar begonnen: de rupsen van de buxusmot zijn weer gesignaleerd en zullen zich weer gedurende enkele weken voeden met buxusbladeren."

"Als je niet ingrijpt, zullende rupsen zich inspinnen en in winterrust gaan om volgend voorjaar weer actief te worden en aan de planten te vreten. Voorkom dus nu schade op je Buxus in het voorjaar en help de cyclus doorbreken. Nu behandelen is heel belangrijk."

Bekijk alle artikels uit In Limburg