info@limburgnieuws.be

maandag 13 juli 2020

Leopoldsburg: Kermis met geluidsarm vuurwerk en lichtshow (10 oktober 2019)

In februari besliste de gemeente Leopoldsburg om geen traditioneel vuurwerk meer te organiseren of te faciliteren. Op dat moment werd nog bestudeerd of er op één moment in het jaar een veilig alternatief georganiseerd kon worden. Dat moment is de opening van de oktoberkermis geworden en als alternatief wordt er voor geluidsarm vuurwerk gekozen.

"In onze gemeente was het tot vorig jaar de traditie om bij een aantal gelegenheden een vuurwerk te organiseren. Er kwam echter meer en meer tegenkanting. Ten eerste was er het veiligheidsaspect. Een vuurwerk afsteken in het midden van een dichtbebouwde dorpskern houdt altijd risico’s in. Ten tweede is er het dierenwelzijn. Heel wat dieren hebben last van de luide knallen van vuurwerk. Er bestaat tegenwoordig ook geluidsarm vuurwerk. Daarbij worden geen hoge vuurpijlen meer afgeschoten, wat de veiligheid erg ten goede komt. Bovendien zijn er geen luide knallen meer, zodat dieren hier geen last van ondervinden. Dit geluidsarme vuurwerk blijkt echter heel wat duurder te zijn. Daarom kon het niet als alternatief dienen om alle vuurwerken in Leopoldsburg te vervangen", zegt schepen Lieve Pernet.

"De gemeenteraad besliste daarom om het budget van alle vuurwerken bij elkaar te nemen en daarmee één keer per jaar een geluidsarm vuurwerk te organiseren. Als datum werd de opening van de oktoberkermis vastgelegd. Na afloop van de fakkeltocht zal er aan de Karmel op het Koning Albert I-plein omstreeks 21 uur een geluidsarm vuurwerk afgestoken worden in combinatie met een lichtshow. Zo kunnen we de kermis feestelijk openen met
respect voor de dieren in onze gemeente."

Bekijk alle artikels uit Leopoldsburg