Mail je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

dinsdag 20 augustus 2019

Leopoldsburg: Liberation Garden Leopoldsburg geselecteerd als Lokaal Klimaatproject (22 maart 2019)

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel investeert 12 miljoen euro in 80 lokale klimaatprojecten in Vlaanderen. Het museumproject Liberation Garden is één van de geselecteerde projecten.

In 2020-2021 zal het gemeentebestuur van Leopoldsburg een nieuw belevingsmuseum openen op de voormalige militaire historische site, het Paviljoen van de Commandant van de Genie uit 1869 (in de volksmond bekend als het Chinees Paviljoen): Liberation Garden. Hier wordt de geschiedenis van de garnizoensstad terug tot leven gebracht, met een bijzondere focus op de bevrijding tijdens WO II en de start van de legendarische operatie Market Garden.

Dit is het meest bewogen en internationale hoofdstuk uit de lange geschiedenis van Leopoldsburg, toen de ogen van de hele wereld gericht waren op het strategisch gelegen garnizoensstadje in de schaduw van de Siegfriedlinie. Om dit te realiseren wordt Het Chinees Paviljoen ontwikkeld tot een belevingsgerichte toeristische attractie met een internationale uitstraling. Het paviljoen wordt gerenoveerd en ingericht als toeristisch onthaal.

Hier word je ondergedompeld in het verhaal van Leopoldsburg als historische garnizoensstad, van 1835 tot nu. Langs het Chinees Paviljoen wordt een museale nieuwbouw gezet, waar het hoofdstuk over WO II word verteld. De parktuin wordt opgeknapt en omgevormd tot een herdenkingstuin.

Niet enkel inhoudelijk, maar ook op het vlak van duurzaamheid heeft het project de ambitie om vernieuwend en innovatief zijn. Aangezien voor belevingsmuseum een nieuwbouw gezet wordt, heeft de gemeente de unieke kans om volop in te zetten op de implementatie van de allernieuwste ontwikkelingen inzake duurzaamheid. De gemeente heeft hiervoor subsidies gevraagd via het programma Lokale Klimaatprojecten. Deze projectoproep kende een grote respons, 180 voorstellen werden ingediend, waarvan er uiteindelijk 80 projectvoorstellen werden geselecteerd voor een subsidie.

Het gemeentebestuur is trots te kunnen melden dat het museaal project Liberation Garden door de Vlaamse Overheid geselecteerd is voor een subsidie als Lokaal Klimaatproject, ten bedrage van 187.500 euro.


Bekijk alle artikels uit Leopoldsburg