Mail je artikel met foto: info@limburgnieuws.be

dinsdag 20 augustus 2019

Leopoldsburg: Extra AED-toestellen (22 november 2018)

De gemeenteraad van Leopoldsburg keurde in 2017 de aankoop van vier AED’s of zogenoemde hartstarters goed, in samenwerking met politiezone Kempenland. Er werd niet alleen in toestellen geïnvesteerd, maar ook in de opleiding van personeel om met de AED’s te kunnen werken.

Reeds in 2009 werden er door het gemeentebestuur van Leopoldsburg drie AED’s (Automatische Externe Defibrillatoren) aangekocht. Deze hangen in het dienstencentrum, de sporthal en het zwembad, maar komen binnenkort in een buitenkast tegen de gevel van deze gebouwen, zodat ze op ieder moment van de dag gebruikt kunnen worden. Later werd ook in het cultuurcentrum een toestel geplaatst. In 2013 kreeg de gemeente Leopoldsburg de titel van ‘Hartveilige Gemeente’ toegekend door Rode Kruis Leopoldsburg-Heppen.

Het gemeentebestuur wil deze inspanningen verderzetten en heeft beslist om te investeren in nog meer AED's. Samen met de politiezone Kempenland werden vier extra exemplaren aangekocht. De politie zet haar twee toestellen in bij interventies. De defibrillatoren van de gemeente kwamen op het marktplein - tegen de gevel van het nieuwe gemeentehuis - en in een buitenkast aan het Buurthuis.

Ook de Rode Kruisafdeling Leopoldsburg-Heppen deed een duit in het zakje door een AED te schenken. Die werd aan het CC gehangen, tegen de muur aan het terras, zodat hij ook gebruikt kan worden als het CC gesloten is. Het toestel dat binnen in het CC hing, is verhuisd naar de jeugddienst, zodat ook daar een AED aanwezig is voor noodgevallen.

Investeren in hartstarters is één zaak, maar als er niemand mee kan werken, kan je nog geen levens redden. Daarom heeft het gemeentebestuur ook een opleidingsproject georganiseerd om zoveel mogelijk personeelsleden te leren werken met een AED. Ook wordt er jaarlijks een opleiding voorzien voor inwoners van Leopoldsburg; in het bijzonder voor mensen die actief zijn bij verenigingen.


Bekijk alle artikels uit Leopoldsburg