www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

donderdag 20 juni 2019

Leopoldsburg: Nieuw gemeentehuis Leopoldsburg officieel geopend (7 oktober 2018)

Dit weekend stelt het gemeentebestuur van Leopoldsburg trots het nieuwe gemeentehuis voor. Dit weekend krijgen de inwoners van Leopoldsburg de kans om een kijkje te komen nemen. Op zondag, Openbedrijvendag, is het
gebouw te bezichtigen van 10 uur tot 17 uur. Bezoekers krijgen voor één keer de gelegenheid om alle verdiepingen te bezoeken, ook de verdiepingen die niet publiek

Leopoldsburg werd officieel boven de doopvont gehouden in 1850 en is daarmee de jongste gemeente van ons land. Burgemeester Vander Elst liet een gemeentehuis bouwen in neoklassieke stijl dat in 1856 klaar was. In 1857 nam de gemeenteschool haar intrek in de twee zijgebouwtjes. In de jaren ’50 werd een grote achterbouw geplaatst voor de technische dienst en de brandweer. Tussen 1991 en 1994 volgde een volledige renovatie en herindeling van het gebouw.

Begin vorig jaar werd de achterbouw volledig afgebroken en werd er een heel nieuw kantoorgebouw met vijf bouwlagen opgericht. Het historische gedeelte bleef wel gespaard en doet nu dienst als monumentale inkomhal waarin je tot boven aan het torentje kunt kijken. Bijzonder is dat het nieuwe gedeelte bekleed is met goudkleurig spiegelend glas, waarin het historische gebouw prachtig weerspiegeld wordt zodat verleden en toekomst met elkaar verbonden zijn.

Dat verleden is nog steeds zichtbaar in de inkomhal: in de structuur van de binnenmuren kan je alle vroegere bouwkundige ingrepen zien. In de hal zijn twee kunstwerken geplaatst van de hand van Bart Heijlen en Piet Stockmans, beiden afkomstig van Leopoldsburg. Bart Heijlen creëerde Nel, een marketenster uit de vroege jaren van Leopoldsburg. Zij kijkt je vrolijk toe vanop de richel waar vroeger de eerste verdieping zat. Het werk van Piet Stockmans heet ‘Het geheugen van Leopoldsburg’ en is een soort van tijdscapsule.

180 leerlingen uit het zesde leerjaar hebben hun wensen en dromen voor de toekomst opgeschreven en in porseleinen potjes gestopt. Die potjes staan mooi gestapeld en zijn omwikkeld door de Belgische vlag. Binnen 50 jaar worden al deze leerlingen opnieuw uitgenodigd om hun potje te komen openen en te lezen hoe zij als twaalfjarige de toekomst tegemoet keken.

Met deze nieuwbouw kijkt ook het gemeentebestuur naar de toekomst. Het is één van de eerste overheidsgebouwen dat voldoet aan de ‘BREEAM Excellent Score’, een norm om de ecologische voetafdruk van een gebouw te meten tijdens de volledige levensduur ervan. Dankzij een koude-warmte-opslagsysteem voorziet het gebouw in de eigen klimaatregeling zonder gebruik van fossiele brandstoffen en door de moderne bouwmethodes wordt het energieverbruik verminderd tot ongeveer een kwart van dat van de vroegere gebouwen. Het gebouw werd vanavond officieel geopend met een academische zitting.

Bekijk alle artikels uit Leopoldsburg