www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

donderdag 20 juni 2019

Leopoldsburg: Ambassadeur Polen op bezoek in Leopoldsburg (17 juli 2018)

De Poolse ambassadeur Artur Jan Orzechowski bracht maandag een bezoek aan Leopoldsburg in het kader van de ontwikkeling van het toeristisch erfgoedproject Liberation Garden. Op een historische site (het Paviljoen van de commandant van de Genie of in de volksmond het Chinees Paviljoen) wordt een belevingsmuseum ingericht waar bezoekers uit binnen- en buitenland alles te weten komen over de bevrijding van België tijdens WO II en de start van de legendarische operatie Market Garden.

Daarnaast wordt ook het verhaal van garnizoensstad Leopoldsburg verteld. De tuin van de site (1,65 ha) wordt onderdeel van bezoekersparcours en krijgt (al dan niet gefaseerd) een functie als herdenkingstuin, waar de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog doorgegeven wordt aan de volgende generaties.

Het verhaal van de bevrijding van België en West-Europa heeft ook een duidelijke Poolse dimensie die aan bod zal komen in het museum. Veel van de Poolse soldaten die hun leven gegeven hebben voor de bevrijding van België, liggen begraven op een steenworp van het museum. Een aantal van hen, allemaal van de eerste Pantserdivisie van generaal Maczek, hebben hun laatste rustplaats op de Britse begraafplaats in Leopoldsburg, tegenover het museum. En de grootste Poolse WO II-begraafplaats in België ligt in Lommel, op fietsafstand van Liberation Garden.

Meer dan 250 graven vertellen evenveel verhalen van de Poolse heldendaden en opoffering. Onder hen bv. de gesneuvelde Poolse Spitfire-piloten die het Belgische luchtruim verdedigden tegen massale Duitse luchtaanvallen, tijdens het
Ardennenoffensief. Met de ambassadeur wordt een mogelijke toekomstige samenwerking besproken rond de ontwikkeling van het project Liberation Garden.

Bekijk alle artikels uit Leopoldsburg