www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

zondag 26 mei 2019

Leopoldsburg: Vijf WhatsApp-groepen voor meer veiligheid (3 mei 2018)

Leopoldsburg start met vijf WhatsApp-groepen voor meer veiligheid. Een WhatsApp-groep met buurtgenoten blijkt een heel effectief middel tegen inbraken in de wijk. Via een WhatsApp-groep in je buurt kan je een oogje in het zeil houden en je buurt daarmee veiliger maken. Daarom willen ook het gemeentebestuur van Leopoldsburg en politiezone Kempenland hierop inzetten.

Onlangs werd een infoavond georganiseerd om het concept uit te leggen en om een oproep te lanceren naar vrijwillige coördinatoren die een WhatsApp-groep in hun wijk willen beheren. Leopoldsburg wordt opgedeeld in vijf wijken: Centrum, Boskant, Geleeg, Heppen en Strooiendorp. Deze opdeling komt overeen met de wijken van de wijkpolitie. Voor elke wijk zijn er één of twee coördinatoren die intussen voor hun wijk een WhatsApp-groep opgericht hebben.

Alle bewoners van de wijk kunnen zich in principe bij hun groep aansluiten. Men werkt volgens het SAAR-principe. Je Signaleert iets (merkt iets op), Alarmeert de politie op het nummer 101, stuurt dan een berichtje met de App en tenslotte kan je Reageren, bijvoorbeeld door een verdacht persoon vriendelijk te vragen of hij de weg kwijt is.

WhatsApp is dus geen nieuw kanaal om contact op te nemen met de politie. Dat moet nog steeds gebeuren via het noodnummer 101. In de WhatsApp-groep mogen ook alleen verdachte situaties gemeld worden. De coördinator van de groep houdt een oogje in het zeil en grijpt in wanneer het nodig is. Alle leden van de groep ondertekenen bovendien een charter waarin al deze afspraken vastgelegd zijn.

Lid worden van zo’n WhatsApp-groep kan door je in te schrijven via de website http://www.leopoldsburg.be. Daar vind je ook alle informatie en het afsprakencharter. Binnenkort komen er ook borden in het straatbeeld om de WhatsAppgroepen zichtbaar te maken.

"Naast de inzet van bewakingscamera’s in de stationsbuurt, ANPR-camera's op de invalswegen en Be-Alert maken het gemeentebestuur en politiezone Kempenland hiermee alweer gebruik van moderne technologie om de veiligheid in de gemeente te verhogen."

Bekijk alle artikels uit Leopoldsburg