www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

dinsdag 19 maart 2019

Leopoldsburg: 39 nestkasten voor gierzwaluwen en 12 voor huiszwaluwen (9 juni 2017)

De milieuraad van Leopoldsburg keurde de aankoop goed van 20 nestkasten voor gierzwaluwen. Samen met de nestkasten die gerecupereerd werden van het oude gemeentehuis en kasten die Natuurpunt Leopoldsburg nog ter beschikking had, maakt dit dat er in totaal 39 nestkasten voor gierzwaluwen en 12 voor huiszwaluwen konden gehangen worden in Leopoldsburg. Hiervoor werden drie locaties geselecteerd. Bij woningen in de Eindestraat en de Lommelsesteenweg kwamen nestkasten voor gierzwaluwen; de overige exemplaren hangen aan de bovenbouw van Sint-Michiel (zie foto), dankzij de toestemming van de schooldirectie. De kunstnesten werden allemaal geplaatst door Natuurpunt Leopoldsburg.

Aan de bovenbouw van Sint-Michiel is nog een kleine kolonie van huiszwaluwen aanwezig en het is de eerste zorg van Natuurpunt om deze te redden. Het is de enige kolonie van huiszwaluwen die nog in de gemeente aanwezig is. De eerste resultaten zijn hoopgevend. Op 21 mei stelde men vast dat er al 5 nesten bezet waren door de huiszwaluw en dat de diertjes ook zelf 7 nesten tegen het gebouw gemaakt hebben.

Om de zwaluwenproblematiek van nabij te bekijken, organiseert Natuurpunt Leopoldsburg een zwaluwenwandeling op zondag 11 juni, met vertrek aan het cultuurcentrum van Leopoldsburg om 14 uur.


Bekijk alle artikels uit Leopoldsburg