www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

woensdag 16 januari 2019

Leopoldsburg: NMBS test bewakingscamera aan station Leopoldsburg (17 februari 2017)

In het station van Leopoldsburg wordt vanaf vrijdag 17 februari een dynamische bewakingscamera gebruikt. Het gaat om een proefproject van NMBS, om de stations (tegen bijvoorbeeld vandalisme en overlast) en treinbundels (tegen bijvoorbeeld graffiti) extra te beveiligen. In Leopoldsburg wordt de bewakingscamera de komende maanden specifiek ingezet in de strijd tegen vandalisme en spoorlopers. Als de camera zijn nut bewijst, duikt hij binnenkort ook in andere stations op.

De bewakingscamera is geïnstalleerd op een aanhangwagen, die opvallend op het perron staat. Het toestel moet dankzij zijn grootte in de eerste plaats preventief werken, en vandalen en spoorlopers ontmoedigen.

Daarnaast heeft de camera ook een repressieve taak. De bewakingsbeelden worden namelijk rechtstreeks doorgestuurd naar de controlekamer in Brussel, wat zo een permanente monitoring toelaat. Als op de beelden iets verdachts te zien is, worden de veiligheidsagenten van Securail of de politie gewaarschuwd, die dan zo snel mogelijk ter plaatse gaan. De politie kan de bewakingsbeelden in het kader van een onderzoek ook opvragen bij NMBS.


"Het gemeentebestuur van Leopoldsburg hecht veel belang aan de veiligheid en de leefbaarheid in de gemeente", zegt burgemeester Wouter Beke. "Een bijzonder aandachtspunt is de stationsbuurt. Daarom hebben we een veiligheidsprotocol met de NMBS opgemaakt. We hebben in 2015 aan het station reeds bewakingscamera’s geplaatst die intussen al meermaals hun nut bewezen hebben. Bovendien voerden we enkele weken geleden nog samen met Infrabel een sensibiliseringsactie rond veilig gedrag aan spooroverwegen. Mede dankzij de inzet van deze dynamische camera willen we samen met NMBS komen tot een stationsbuurt waar iedereen zich veilig voelt.”

Op basis van het proefproject in Leopoldsburg bekijkt NMBS om de dynamische bewakingscamera ook elders in te zetten. Dat kan bijvoorbeeld in de bundels, waar de treinen ’s nachts geparkeerd staan en soms worden besmeurd met graffiti. Of in stations en stopplaatsen waar uitzonderlijk veel reizigers worden verwacht kan de bewakingscamera dienen om de veiligheid te bewaken.

Bekijk alle artikels uit Leopoldsburg