Nieuws uit Limburg Limburgnieuws.be

zaterdag 15 december 2018

Leopoldsburg: Autowrak moet ogen openen in heel België (10 december 2016)

Op de wekelijkse markt van Leopoldsburg stond vandaag wat er nog overblijft van een auto die onlangs op een overweg werd aangereden door een trein. Met dat autowrak trekt Infrabel nu heel België rond. Het maakt deel uit van de nieuwste bewustmakingscampagne die focust op de boodschap: Voor je eigen veiligheid, respecteer altijd de verkeersregels aan overwegen. Naast de sensibiliseringsactie zetten de lokale politie, de federale spoorwegpolitie en Securail (NMBS) ook sterk in op extra controles aan overwegen met het oog op een verhoogde spoorveiligheid. De actie in Leopoldsburg vond plaats in aanwezigheid van burgemeester Wouter Beke.

In 2015 waren er in heel België 45 ongevallen aan overwegen waarbij 11 doden vielen. In de provincie Limburg gebeurden vorig jaar 4 ongevallen waarbij 1 dodelijk slachtoffer. Twee maanden geleden, op 7 oktober 2016, ontsnapte een autobestuurder nog aan de dood na een aanrijding met een trein aan een overweg in Zelem (Halen). Elk ongeval is er een te veel en zorgt telkens voor een diepmenselijk drama. De voornaamste oorzaken bij ongevallen aan overwegen zijn het niet naleven van de verkeerscode en onvoorzichtig gedrag door de weggebruikers.

In Limburg zijn er ongeveer 160 overwegen. De gemeente Leopoldsburg telt 6 overwegen waaronder de drukke overweg Koningsstraat (N73) aan het station. Op een weekdag passeren er ongeveer 40 treinen aan die overweg waar ook veel mensen met de auto, de fiets of te voet voorbijkomen.

Om iedereen te wijzen op het gevaar van het niet respecteren van de veiligheidsregels, wordt er sterk ingezet op sensibilisering in deze Limburgse gemeente.

Om zo veel mogelijk mensen te bereiken stelt Infrabel op zaterdag 10 december een autowrak tentoon op de wekelijkse markt van Leopoldsburg. De auto werd onlangs door een trein aangereden op een overweg. Wie het wrak ziet, vraagt zich oprecht af hoe je daar nog levend kan uitkomen? Het wrak is een bewuste wake up call. Het moet mensen aanzetten tot nadenken. Het beeld van de verhakkelde auto spreekt voor zich. Wie ongevallen aan overwegen wil vermijden, moet zich altijd aan de verkeerscode houden.

Wie betrapt wordt op een overtreding kan een zware boete krijgen van enkele honderden tot zelfs duizenden euro's. Een gesloten overweg oversteken is één van de zwaarste overtredingen. Overtreders riskeren dat hun rijbewijs wordt ingetrokken, zelfs als de overtreding wordt begaan wanneer ze te voet zijn.
Bekijk alle artikels uit Leopoldsburg