Nieuws uit Limburg

dinsdag 13 november 2018

Lanaken: Eerste natuurbegraafplaats Vlaanderen in Rekem (30 oktober 2017)

Twee jaar geleden werd het startschot gegeven om in Rekem een pilootproject op te starten om een natuurbegraafplaats te realiseren. Het project is nu ver genoeg gevorderd om de laatste rechte lijn naar de concrete realisatie van de natuurbegraafplaats op het terrein in te kunnen zetten. De streefdatum voor de opening van de natuurbegraafplaats in Rekem is voorzien in september 2018.

Natuurbegraafplaatsen zijn begraafplaatsen in natuur- of bosgebieden waar crematie-as van een overledene een plaats krijgt en nabestaanden hun verwante kunnen gedenken.

Deze wijze van begraven is zo opgevat dat ze de natuur niet of zo weinig mogelijk belast en het natuurlijke karakter van de omgeving slechts minimaal beïnvloedt. Het concept is gericht op ecologie en natuurbeleving, met aandacht voor de kringloopgedachte en ecologische processen. Deze uitvaartvorm richt zich op een publiek dat kiest voor het begraven van biologisch afbreekbare urnen of voor het uitstrooien van crematieas in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. De natuur blijft er volledig haar gang gaan. In onze buurlanden Nederland, Engeland en Duitsland is dit uitvaarttype al een tijdje ingeburgerd.

Het ANB en de gemeente Lanaken werken nu samen om de nodige vergunningen te bekomen en een uitbatingsplan op te maken. Er komt ook nog een uitgebreide consultatie van de omwonenden. De streefdatum voor de opening van de natuurbegraafplaats in Rekem is voorzien in september 2018.

Bekijk alle artikels uit Lanaken