www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 maart 2019

Kinrooi: Politieboot CARMA kost 5.000 euro (30 juni 2017)

Politiezone CARMA neemt een boot in gebruik. Het grondgebied CARMA omvat een jachthaven en heel wat waterlopen en vijvers. De boot wordt ingezet voor preventief toezicht en gerichte opdrachten. Politie CARMA kocht de RIB met buitenboordmotor dit jaar tweedehands aan en paste ze aan voor politionele inzet. Na een testperiode wordt de boot nu operationeel in gebruik genomen.

"Het is niet de bedoeling van de zone CARMA om in het vaarwater van de federale Scheepvaartpolitie, de brandweer of de Civiele bescherming te komen. De inzet van de boot zal eerder preventief en aanvullend zijn. Met de Scheepvaartpolitie zijn daarover de nodige afspraken gemaakt."

Jachthaven De Spaanjerd in Kinrooi is de grootste binnenjachthaven van Europa. Het is ook de best uitgeruste jachthaven met bijna 1000 ligplaatsen. Voornamelijk zeilboten en grote kajuitjachten meren er aan. De haven is verbonden met grote waterplassen waar tal van watersporten zoals zeilen, jetski en waterski beoefend worden. De aansluiting met Nederlandse waterlopen maakt van dit gebied bovendien een bijzondere grensregio.

"De boot zal hoofdzakelijk ingezet worden voor preventief toezicht aan de jachthaven en op de omliggende plassen", zegt Jo Brouns, burgemeester van Kinrooi. "Zeker in de zomermaanden is het enorm druk met vakantiegangers en watersporters. Vanaf nu houden we niet enkel aan wal maar ook vaker vanop het water een oogje in het zeil. Afgelopen weekend is de boot in samenwerking met de federale Scheepvaartpolitie een eerste keer ingezet tijdens een evenement in Ophoven en Kessenich. Dit leverde al meteen een vijftiental interventies op."

Het beheer van de jachthaven is in handen van Marec (Maaslandse Recreatiecentra). Ook directeur Erik Opdenakker ziet de extra politiecontroles graag komen: "Het vaargebied wordt veelvuldig bezocht door opvarenden uit jachthavens in de buurt. Zij zijn vaak niet vertrouwd met de geldende regels en voelen zich er ook minder bij betrokken. De voornaamste hinder is roekeloos vaargedrag, lawaaihinder door het varen met open uitlaten en niet toegelaten vaartuigen, zoals jetski's. Marec weert in haar jachthavens Heerenlaak en De Spaanjerd gasten die zich niet houden aan de vaarregels. Optreden is dus gewenst om de regels te helpen handhaven."

In de zomermaanden zal de politieboot een vaste stek krijgen in De Spaanjerd.

In combinatie met de ROV (onderwaterrobot) kan de boot kan ook ingeschakeld worden voor zoekopdrachten in het water. In het kader van een vermissing of een opsporingsonderzoek kan het interessant zijn om even onder water te kijken, zelfs al is het maar om dingen te kunnen uitsluiten. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een plaats waar remsporen naar het kanaal leiden of waar mogelijk een voorwerp in het water werd gegooid.

"We voelen de noodzaak om onze werking te blijven optimaliseren", stelt burgemeester Jo Brouns. "Innovatie is noodzakelijk om te beantwoorden aan de veelzijdigheid van het hedendaagse politiewerk. Daar komt bij dat de zone CARMA een divers grondgebied omvat van bijna 52.000 hectare. We moeten in staat zijn om overal professioneel en met aangepaste middelen op te treden. Investeren in eigen innovatie levert ons een grote flexibiliteit op, en dat is onmiskenbaar een troef."

Een zware financiële investering is de zodiac niet. De
 zone kon deze voor een beperkt bedrag
 tweedehands op de kop tikken en rustte de boot in eigen beheer uit. Er werden zitplaatsen voorzien, zwaailichten, een sirene, een GPS en een sonar. Kostenplaatje: 5000 euro.

Politie CARMA neemt met de zodiac deel aan het Nationaal Defilé op 21 juli in Brussel. Burgemeester Wim Dries: "Voor het derde jaar op rij zijn we geselecteerd voor het defilé. Elk jaar gaan de organisatoren op zoek naar nieuwe en innovatieve politievoertuigen. Vorig jaar nam de zone MidLim deel met twee quads en in 2015 reed een nieuw en zwaar gepantserd voertuig voor openbare-ordediensten mee."

Het besturen van een vaartuig in grensgebied vereist een Internationaal vaarbrevet. Elf medewerkers van de zone CARMA hebben dit brevet behaald.
FotO: PZ CARMA

Bekijk alle artikels uit Kinrooi