www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

woensdag 20 maart 2019

Kinrooi: Nieuwe naam politiezone: CarMa (29 december 2016)

Politiezone CARMA. Dat wordt de naam voor nieuwe politiezone die uit de fusie van MidLim en Noordoost-Limburg zal ontstaan. De naam verwijst onder meer naar Carboon en Maas en kwam als winnaar uit de bus bij een wedstrijd onder de personeelsleden.

Enkele maanden na de bekendmaking van de fusieplannen zitten de voorbereidingen op kruissnelheid. In tussentijd werd het ook tijd om na te denken over een nieuwe naam. Burgemeester Wim Dries van Genk: "Het is niet evident om een geschikte naam te vinden voor zo'n uitgestrekt en divers grondgebied. Via een naamwedstrijd wilden we de medewerkers betrekken, van wie we meer dan 150 inzendingen mochten ontvangen. We beschikken duidelijk over heel wat creatieve geesten."

Van begin november tot half december konden de personeelsleden hun voorstellen indienen. In beide korpsen werd veel en diep nagedacht en dat leverde maar liefst 155 voorstellen op.

Burgemeester Jo Brouns van Kinrooi: "Vanuit de politiecolleges een welgemeende dankjewel aan de personeelsleden en in het bijzonder aan de winnaar. Prachtig om te zien dat zovelen zich ingespannen hebben voor deze zoektocht naar een nieuwe identiteit."

De winnende inzending is van de hand van Annick Coppens, die in Peer woont en sinds 2015 als inspecteur op de interventiedienst van de zone Noordoost-Limburg werkt. Met de naam CARMA verwijst Coppens naar Carboon, Maas en karma, met zowel een geografische als symbolische betekenis.

Burgemeester Wim Dries: "Met de samentrekking van Carboon en Maas tot Carma, verwijst inspecteur Coppens bovendien ook naar 'karma', wat 'handelen' of 'actie' betekent. In het dagelijks gebruik bedoelt men er vaak mee dat alles wat we doen, denken of zeggen weer bij ons zelf terugkomt. De bijzondere en treffende combinatie van symbolische en geografische verwijzingen viel in de smaak bij de korpschefs en burgemeesters. De naam is er al, nu de fusie nog."

Met de ondertekening van een intentieverklaring gaven de politiecolleges op 12 september 2016 het startschot voor een fusietraject. De twee korpsen sloegen meteen de handen in elkaar, op zoek naar het beste van twee werelden. Burgemeester Jo Brouns: "Er is hard en goed samengewerkt. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een goed kader voor de organisatie. Dit zal in januari 2017 voorgesteld worden. Vanaf dan kan het met de personeelsleden en de vakorganisaties besproken en onderhandeld worden."
Verder verloop

Als de voorbereidingen een positief resultaat opleveren, kunnen de politieraden een principebeslissing tot de vrijwillige samensmelting van de politiezones nemen. De principebeslissing maakt het mogelijk om een verzoek te richten aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie om de politiezones samen te voegen. Om echt van start te gaan als eengemaakte zone is de publicatie vereist van twee koninklijke besluiten: het KB tot bepaling van het territoriaal ambtsgebied van de nieuwe zone en het KB tot inplaatsstelling van de nieuwe politiezone.

De politiezones hopen in de loop van het voorjaar reeds operationeel samen te werken, en tegen de zomer officieel als nieuwe zone aan de slag te kunnen gaan.
De fusiezone

Genk vormt samen met Houthalen-Helchteren, Opglabbeek, As en Zutendaal de politiezone MidLim. De zone Noordoost-Limburg omvat Bree, Meeuwen-Gruitrode, Bocholt en Kinrooi. De nieuwe zone CARMA zal 396 personeelsleden tellen die een groot grondgebied van 516 kmĀ² met 175.962 inwoners gaan beheren. Op de grootsteden Brussel, Antwerpen en Gent na wordt de nieuwe politiezone (samen met zone Ieper) de grootste van Vlaanderen.Bekijk alle artikels uit Kinrooi