info@limburgnieuws.be

zondag 7 juni 2020

Houthalen-Helchteren: Bedrijf uit Houthalen-Helchteren krijgt 2 miljoen euro steun (8 mei 2020)

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits kent 2 miljoen euro transformatiesteun toe aan het scale up bedrijf Act&Sorb in Houthalen-Helchteren. Act&Sorb ontwikkelde een unieke recyclageoplossing voor Medium Density Fiberboard (MDF). Het is de bedoeling om binnenkort met de bouw van een eerste commerciële installatie in Genk te starten.

MDF is het materiaal dat we kennen van meubels of laminaatvloeren. Het werd in de jaren zeventig van vorige eeuw ontwikkeld en wordt voornamelijk als bouwmateriaal gebruikt. Elk jaar wordt wereldwijd meer dan 70 miljoen ton nieuwe MDF geproduceerd. Tot op heden worden de reststromen verbrand of in een stortplaats gedumpt. Dankzij de nieuwe technologie ontwikkeld door Act&Sorb is het mogelijk om de reststromen van dit duurzaam houtproduct een nieuw leven te geven als hoogwaardig stikstofhoudend actief kool. Dat kool wordt onder meer gebruikt voor de zuivering van water, lucht en chemicaliën, maar ook voor voedsel- en drankverwerking. Bovendien is het productieproces volledig zelfonderhoudend en energiepositief.

Act&Sorb wil in Genk een bedrijf met bijhorend laboratorium bouwen om de nieuwe technologie in de praktijk om te zetten. Dat is wereldwijd een primeur. Bij het initiatief hoort ook de productie van hernieuwbare energie voor ruim 5000 huishoudens in Genk, dat is een vijfde van de gezinnen. De bedoeling is er 40 mensen tewerk te stellen. Act&Sorb kiest voor Genk omdat het bedrijf dan dicht bij het Albertkanaal, het wegennet en bij spoorverbindingen ligt. Het gaat om een investering van 27 miljoen euro. Vlaanderen kent vandaag 2 miljoen euro transformatiesteun toe.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: "Vlaanderen is toonaangevend op het vlak van innovatie. Act&Sorb kiest voor een totaal nieuw fabricageproces waarbij MDF wordt gerecycleerd voor allerlei toepassingen. Zo wordt vermeden dat grote hoeveelheden van dat afval eindigen op stortplaatsen of in verbrandingsovens. Nieuwe technologieën zoals deze willen we kansen geven. Om die reden kent Vlaanderen 2 miljoen euro steun toe voor de realisatie van een maakbedrijf in de circulaire economie in Genk."


Bekijk alle artikels uit Houthalen-Helchteren