info@limburgnieuws.be

zaterdag 6 juni 2020

Houthalen-Helchteren: Succesvolle editie Extrema Outdoor festival (10 juni 2019)

Het Extrema Outdoor festival in Houthalen-Helchteren sloot maandagochtend de deuren. Meer dan 60000 bezoekers bezochten het festival aan De Plas in Kelchterhoef. Politie CARMA blikt terug op een festivalweekend zonder grote incidenten. Ook dit jaar werden bezoekers gecontroleerd op het bezit van drugs. 279 festivalgangers kregen meteen een boete. Op het vlak van geluidsoverlast is er goed nieuws. "Het aantal geluidsmeldingen is drastisch gedaald", laat burgemeester Alain Yzermans weten. "Ondanks het mindere weer kunnen we toch opnieuw spreken van een geslaagde editie."

​Het Limburgse parket hanteert een specifiek drugbeleid voor festivals om te vermijden dat jongeren in de context van een festival gaan experimenteren. Wie betrapt wordt met een gebruikershoeveelheid moet een boete betalen, de onmiddellijke minnelijke schikking. Wie niet ter plaatse kan betalen krijgt een overschrijvingsformulier mee. De boete start op 75 euro en kan oplopen tot 600 euro, afhankelijk van de soort en de hoeveelheid drugs. Wie meer dan een gebruikershoeveelheid op zak heeft, wordt gearresteerd.

​​Op Extrema Outdoor 2019 zijn 279 festivalgangers betrapt met drugs op zak. 253 van hen betaalde meteen de boete met behulp van een betaalterminal. De overige personen kregen een overschrijving mee. De drugs werden in beslag genomen. Eén persoon had een grotere hoeveelheid op zak en werd gearresteerd. Er werd een proces-verbaal van handel in verdovende middelen opgesteld. De man mocht intussen beschikken en zal op een later tijdstip gedagvaard worden.

​Over het hele weekend werden 9 personen administratief aangehouden omdat ze te sterk onder invloed waren van alcohol of drugs en/of in bepaalde gevallen ook moeilijkheden veroorzaakten. Deze festivalgangers werden tijdelijk van hun vrijheid benomen. De politie trof ook een persoon aan die illegaal in het land verblijft.
​​
​​​Burgemeester Yzermans: "Om het verkeer van, naar en rondom het festival vlot te laten verlopen werden dit jaar enkele extra verkeersmaatregelen getroffen. De uitstroom verliep relatief goed en de werking van het eenrichtingsverkeer komende van Houthalen werd positief geëvalueerd."

Politie CARMA controleerde dagelijks het verkeer in de omgeving van het festivalterrein en stelde in het totaal 73 verkeersovertredingen vast. In de meeste gevallen ging het om foutparkeerders. 12 voertuigen moesten getakeld worden omdat ze de doorgangen voor de hulpdiensten hinderden.

Het aantal kleine verzorgingen liep op tot ongeveer 250 over het hele weekend, met een beperkt aantal intoxicaties.

De genomen maatregelen om geluidsoverlast tegen te gaan werkten effectief. Burgemeester Alain Yzermans: "Een akoestisch team heeft het geluid op en rond het terrein permanent gemonitord. Alle klachten werden online opgevolgd en bijgestuurd waar nodig. Er waren een twintigtal gemeentelijke klachten - wat opmerkelijk minder is dan in 2018 - en het wisselde van regio tot regio. Voornamelijk zondagavond rond 22u, naar de apotheose toe, stegen de meldingen, maar de frequenties bleven steeds onder de geluidsnorm. Het geluid blijft een belangrijk item dat we ook meenemen naar de organisatie van editie 2020, wanneer XO 10 jaar bestaat."


Bekijk alle artikels uit Houthalen-Helchteren