www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 maart 2019

Houthalen-Helchteren: Zes brilkaaimannen in garage te Houthalen (18 oktober 2018)

Het Natuurhulpcentrum werd ingeschakeld om 6 brilkaaimannen van ruim 1 meter te vangen.

De dieren konden niet langer bij de eigenaar in Houthalen-Helchteren blijven. De man uit Houthalen had de dieren naar eigen zeggen zelf gered van verwaarlozing en er een mooi verblijf voor gebouwd. De dieren waren zeker niet verwaarloosd en de man had kosten noch moeite gespaard om de dieren een goede thuis te geven. Zijn garage werd gedeeltelijk omgevormd tot kaaimannenverblijf. Dankzij vloer- en wandverwarming werd de ruimte op temperatuur gehouden en via een ingenieus systeem werd de temperatuur van het watergedeelte op peil gehouden.

"Ondanks de goede bedoelingen van de man zijn brilkaaimannen natuurlijk niet geschikte als huisdier. Ze kunnen tot 2,5m groot worden en zijn uiteraard gevaarlijk. Wanneer een kaaiman bijt is het niet alleen de bijtkracht die een probleem vormt, maar vooral de draaiende beweging die ze vervolgens maken. Vanwege hun gevaar dien je voor het houden van dergelijke dieren een milieuvergunning aan te vragen, en dat was hier niet het geval. Toch betreft het hier geen in beslag name van de dieren door de overheid."

"Het was de eigenaar zelf die, met spijt in het hart, zelf contact opnam met het opvangcentrum. Wegens relationele problemen moest hij zijn dieren kwijt en hij wilde er zeker van zijn dat zijn kaaimannen goed terecht kwamen."

Donderdagochtend werden de dieren in Houthalen gevangen, nagekeken en gechipt door de dierenarts en vervolgens overgebracht naar het Duitse opvangcentrum.Foto: Natuurhulpcentrum

Bekijk alle artikels uit Houthalen-Helchteren