info@limburgnieuws.be

woensdag 15 juli 2020

Hoeselt: Provincie legt Winterbeek in Hoeselt terug open (29 november 2017)

Om overstromingen tegen te gaan wordt er deze weken hard gewerkt aan de Winterbeek in Hoeselt. De Winterbeek wordt terug in open bedding gelegd. "Dit gebeurt in functie van de reeds uitgevoerde waterbeheersingswerken," zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

De gedeputeerde bezocht op woensdag 29 november 2017 de werken. Deze liggen op schema en zijn dus in volle uitvoering.

De doortocht van de Winterbeek te Hoeselt wordt gelijktijdig uitgevoerd met de vernieuwing van de riolering in de Romershovenstraat. Het afvalwater wordt gescheiden van het regenwater. Bij hevige regen treden daardoor minder riooloverstorten in werking wat de waterkwaliteit in de Winterbeek verbetert. Een deel van de rioleringswerken situeert zich in de Romershovenstraat, parallel met de Winterbeek, een waterloop van tweede categorie. De Winterbeek was op die plaats te klein, wat meermaals voor overstromingsproblemen zorgde in het verleden.

Bovendien doorkruiste ze er enkele privé-eigendommen. Dit was voor de provincie Limburg ook het ideale moment om in te stappen in dit gecombineerde project en zo de plaatselijk ingebuisde Winterbeek te verleggen naar de straat toe.

Daarbij werd ze terug in open bedding gelegd om de wateroverlast in de Romershovenstraat direct aan te pakken.

"De provincie blijft als grootste waterbeheerder van Limburg verder strijden tegen overstromingen. Het overstromingsrisico neemt immers toe doordat we onze open ruimte steeds meer verharden. Daarnaast zorgt de extremere neerslag als gevolg van de klimaatverandering ook voor een verhoogd overstromingsrisico", aldus Ludwig Vandenhove.


Bekijk alle artikels uit Hoeselt