woensdag 24 april 2024

Heusden-Zolder: Technologie geeft doelgroepmedewerkers Bewel zelfvertrouwen bij complexe taken (19 juli 2019)

Maatwerkbedrijf Bewel wil elke werknemer kansen blijven geven, ook nu klanten aankloppen met complexere opdrachten. Daarom slaat het bedrijf uit de sociale economie het pad richting technologie in. In samenwerking met het Genkse technologiebedrijf Arkite en de technische school Mosa RT uit Maaseik werd een systeem op maat uitgewerkt: visuele werkinstructies, oplichtende kleurvlakken en optische controles helpen medewerkers om meerdere opeenvolgende handelingen uit te voeren. Dat geeft medewerkers zelfvertrouwen bij complexe taken, ondanks hun beperking.


Jan Vrancken en Johan Bongaerts

Complexe taken uit elkaar rafelen tot eenvoudige, repetitieve taken op maat van haar medewerkers: dat is dagelijkse koek binnen Bewel. Om dit proces te ondersteunen, trekt het maatwerkbedrijf vanaf nu volop de kaart genaamd R&D.

Jan Vrancken (Sales Engineer bij Arkite) legt uit hoe het systeem werkt: "Op het scherm krijg je bij elke stap eenvoudige werkinstructies te lezen, vergezeld van een foto of filmpje. Bovendien licht de software met kleurvlakken het materiaal (bv. schroevendraaiers, kabels, …) op dat in elke stap nodig is. Het systeem controleert optisch of je een bepaalde handeling juist hebt uitgevoerd, waarna je automatisch naar de volgende stap overgaat."

Op dit moment fungeert de opstelling nog als opleidingsinstrument. Medewerkers leren er vaardigheden aan, die ze naderhand in de praktijk toepassen. Maar Bewel wil de technologie ook integreren in de productielijn.

Directeur Johan Bongaerts: "De software helpt de collega's om comfortabel meerdere handelingen uit te voeren, ondanks hun beperking. Het geeft een boost aan hun zelfvertrouwen, omdat ze zo complexe opdrachten toch tot een goed eind kunnen brengen. Die upgrade is nodig, want we voelen aan dat klanten met almaar ingewikkeldere vragen bij ons aankloppen. Dankzij technologie kunnen we iedereen kansen blijven geven, ook de doelgroepmedewerkers die van nature wat minder vaardig zijn."

Bewel investeert 25.000 euro in de proefopstelling.

INFO
Bewel staat voor Beschermde Werkplaatsen Limburg. Dit maatwerkbedrijf is gespecialiseerd in repetitieve taken. In totaal voert Bewel 11 activiteiten uit, die variëren van logistiek (verpakken, assemblage en montage, cleanroom) tot textielconditionering, stikken, groenonderhoud en zeefdruk. Het maatwerkbedrijf verzorgt deze activiteiten niet enkel in de eigen werkplaatsen maar ook op de werkvloer (enclave) bij klanten uit verschillende sectoren. Bewel vormt een warme thuis voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met 2.000 medewerkers en negen vestigingen, verspreid over de provincie, is Bewel de derde grootste werkgever én het grootste productiebedrijf van Limburg.


Bekijk alle artikels uit Heusden-Zolder