www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

vrijdag 22 maart 2019

Heusden-Zolder: 59 kilometer nieuw bewegwijzerde routes in Beringen, Leopoldsburg, Heusden-Zolder en Lummen (22 april 2017)

Het MTB-park Be-Mine in Beringen werd zaterdag 22 april officieel geopend. De mijnterril van Beringen is de enige terril in Limburg en Vlaanderen waar een bikepark is aangelegd. 59 kilometer nieuw bewegwijzerde routes door Beringen, Heusden-Zolder, Leopoldsburg en Lummen integreren het MTB-park in het Mountainbikenetwerk West-Limburg en verbinden het ook met het MTB-netwerk Midden-Limburg in Heusden-Zolder en de reeds bestaande routes van West-Limburg in Halen en Lummen.

"West-Limburg had tot nu toe een beperkt aanbod voor bikers. Het is goed dat we nu ook voor de mountainbikers de troeven van de streek in een vast netwerk verankeren. Het MTB-park over de mijnterril is bovendien een nieuw uniek element, waardoor het Limburgs MTB-netwerk zich onderscheidt in Vlaanderen", zegt gedeputeerde Jean-Paul Peuskens.

"Met de uitbreiding van het Mountainbikenetwerk West-Limburg vullen we een belangrijke leemte op het vlak van vaste routes in het westen van onze provincie in. Er worden hier nu al regelmatig toertochten voor mountainbikers georganiseerd. De aanwezigheid van de Avonturenberg (be-MINE) en de ontwikkeling van een heus MTB-park door de stad Beringen waren de kapstok om ook hier een aantal mooie routes te realiseren."

Dat Limburgs mountainbikeparadijs neemt steeds mooiere vormen aan. Eerder was er de ontwikkeling van het Mountainbikenetwerk Midden-Limburg (136 km bewegwijzerde routes), het daaraan gelinkte Mountainbikenetwerk Euregio (682 km), het Mountainbikenetwerk West-Limburg (100 km), het Mountainbikenetwerk Noord-Limburg (270 km) en het netwerk Hoge Kempen (200 km) in de Duinengordel en het Nationaal Park Hoge Kempen.
610 nieuwe palen en 1.400 bordjes wijzen je de weg in West-Limburg

De nieuwe 59 km bewegwijzerde routes zijn gelegen in de steden of gemeenten Beringen, Leopoldsburg, Heusden-Zolder en Lummen. Ook op het militair domein Leopoldsburg zijn twee kortere lussen uitgestippeld. Dit netwerk is bovendien verbonden met de routes van het Mountainbikenetwerk Midden-Limburg in Heusden-Zolder en de reeds bestaande routes van West-Limburg in Halen en Lummen.

In Beringen vertrekt de mountainbikeroute vanaf het Mijnstadion te Beringen of op be-MINE aan de voet van de terril.

Bijzonder aan dit nieuwe project zijn de routes op de Avonturenberg van be-MINE. Alle Limburgse terrils zijn - hoofdzakelijk wegens risico op erosie - ontoegankelijk voor mountainbike en daarom is de Avonturenberg van Beringen dan ook een unicum. Hier heeft de gevorderde mountainbiker de keuze uit twee routes.

De groene route is de kortste route (2,5 km) en omwille van de steile hellingen op de terril fysiek erg zwaar. Wie de rode route (3,2 km) wilt nemen, komt technisch zeer uitdagende stukken tegen met een aantal rock gardens.

Bekijk alle artikels uit Heusden-Zolder