www.limburgnieuws.be - info@limburgnieuws.be

woensdag 16 januari 2019

Heusden-Zolder: Nacht van de Vleermuis op Domein Bovy (25 augustus 2016)

In het kader van het biodiversiteitsproject Vleermuizen in boomgaarden van de provincie wordt er deze zomer in verschillende hoog- en laagstamboomgaarden onderzoek gedaan naar vleermuizen. Er wordt zowel met batdetectors geluisterd naar de aanwezigheid van vleermuizen, als gevangen met netten. Vanzelfsprekend worden deze Europees beschermde dieren daarna weer vrijgelaten.

Dit alles gebeurt om te kijken wat het effect is van vleermuizen op bijvoorbeeld de fruitproductie en wat hun rol is als ongedierte bestrijder. Vermits het project nog loopt, zijn de resultaten daarvan nog niet bekend. Natuurvereniging Limburgs Landschap vzw wil ook graag weten wat er allemaal rond haar eigen hoogstamboomgaard in natuurgebied Hengelhoef (Houthalen-Helchteren) vliegt.

Met de batdetector, een toestel dat, net zoals een radio, voor het menselijk oor onhoorbare geluidsgolven kan omzetten in geluid afhankelijk van de frequentie, gingen onderzoekers op pad in het gebied. Een ander deel ging aan de slag met mistnetten. Door de openheid van het gebied werd in het mistnet maar één gewone dwergvleermuis gevangen. Met de batdetector konden de onderzoekers in totaal 4 soorten waarnemen. Zowat overal in het gebied vloog de gewone dwergvleermuis rond, een soort die ook het meest in tuinen waar te nemen is. Bijna gelijktijdig zagen en hoorden ze de rosse vleermuis. Deze bijna twee keer zo grote vleermuis maakt een meer tokkelend geluid, omdat die ook veel verder en hoger in de lucht jaagt. Het feit dat deze rosse vleermuizen vrij snel na zonsondergang werden waargenomen, betekent dat ze wellicht hun zomerverblijfplaats hebben in een van de dikke Amerikaanse eiken of beuken die Hengelhoef rijk is. Later gingen de onderzoekers ook nog richting de vijvers van Hengelhoef. Onderweg hoorden ze daar bij de huisjes van Twin Properties nog laatvliegers vliegen. Boven de vijvers van Hengelhoef vlogen verschillende watervleermuizen. Deze vleermuissoort heeft extra grote poten, in vergelijking met andere soorten, waarmee hij zijn prooien, zoals bv muggen, maar ook haftelarven etc. uit het waterplukt. Wellicht leven er meer dan deze 4 vleermuissoorten in het gebied. Er zijn namelijk vleermuissoorten die moeilijk van op grotere afstand waar te nemen zijn. Verder onderzoek met bv. mistnetten in deze delen van het gebied zou hun aanwezigheid wel kunnen vaststellen.

Mensen vinden vleermuizen mysterieus, maar zien het zelf vaak niet goed zitten om op hun eentje in de duisterenis op stap of onderzoek te gaan. Daarom organiseert natuurvereniging Limburgs Landschap vzw samen met Natuurpunt Heusden-Zolder, Regionaal Landschap Lage Kempen vzw, JNM Lage Kempen, het Berenhuis en de Pannekoekenbakker op zaterdag 27 augustus een Nacht van de Vleermuis op Domein Bovy in Heusden-Zolder.

Dan kan iedereen die wil met een vleermuizengids op stap. Deze gratis wandeling voor jong en oud leidt je door de bossen en rondom de vijvers van Domein Bovy. In afwachting van de schemering kan je vleermuizen knutselen, meer over insecten ontdekken, deelnemen aan een quiz of een vleermuispannenkoek eten of een vleermuiscocktail drinken.


INFO
19.00 - 23.00 uur:
- Vleermuizencafé (doorlopend geopend) met live-vleermuisgeluiden
- Vleermuizen knutselen
- Infostands Natuurpunt Heusden-Zolder, Limburgs Landschap vzw en Regionaal Landschap Lage Kempen
- Vleermuisquiz met Batty De Vleermuis
- Vleermuiscocktails en vleermuispannenkoeken
- Insectencaravan

20.15 - +-22.00: lange wandeling met vleermuisgids voor jong en oud
20.30 - +-22.00: korte wandeling met vleermuisgids voor jong en oud
Na de wandeling: bekendmaking winnaar vleermuisquiz en uitreiking vleermuis-kasteel!

Zaterdag 27 augustus, vanaf 19u
Domein Bovy, Galgeneinde 22 in Bolderberg (Heusden-Zolder)
011 53 02 51

Bekijk alle artikels uit Heusden-Zolder