info@limburgnieuws.be -

dinsdag 11 augustus 2020

Hechtel-Eksel: Project Fietsen door de Bomen van start (19 juni 2018)

Het startschot voor de nieuwe fietsbeleving Fietsen door de Bomen is nu echt gegeven. De Raad van Bestuur van Toerisme Limburg vzw maakte recent de aannemer voor het project bekend: Smulders Group NV, een internationaal staalconstructiebedrijf. Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme en voorzitter van Toerisme Limburg: "Met deze nieuwe fietslandmark creëren we net zoals bij Fietsen door het Water een unieke fietsbeleving in harmonie met de natuurlijke omgeving. We hopen de eerste fietsers nog eind dit jaar te verwelkomen." De voorbereidingswerken aan het Pijnven (Bosland) in Hechtel-Eksel starten deze maand.

Fietsen door de Bomen wordt een iconische fietsbrug die je laat fietsen tussen de kruinen van de bomen aan het Pijnven (Bosland) in Hechtel-Eksel. Het is een SALK-project van Toerisme Limburg, met de financiële steun van de provincie Limburg, Toerisme Vlaanderen, de gemeente Hechtel-Eksel en met projectpartner Agentschap voor Natuur en Bos.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts: "Vlaanderen investeert 2,7 miljoen euro om het Limburgse fietsnetwerk naar een nog hoger niveau te tillen. Deze fietsbrug wordt een toeristische attractie die veel volk zal verleiden om te fietsen. Dat betekent ook extra gasten in de Limburgse hotels, extra volk op de Limburgse terrassen en extra klanten in de Limburgse handelszaken."

Deze innovatieve fietsbeleving kadert in de strategie van Toerisme Limburg om een extra belevingslaag op het fietsroutenetwerk te leggen. "Het fietsroutenetwerk is onze grootste toeristische troef. Daarom blijven we hierin investeren vanuit de provincie, samen met de 44 steden en gemeenten. Maar om de koppositie van Limburg als Fietsparadijs te versterken, moeten we ook blijven innoveren. En dat doen we met een reeks belevingsvolle fietsprojecten, verspreid over de provincie," aldus Igor Philtjens.

De voorbereidingswerken in Bosland starten eind deze maand. De staalconstructie wordt zoveel mogelijk in het atelier voorbereid en daarna ter plaatse gemonteerd. De fietsbrug, een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter, stijgt geleidelijk (3-4%) tot 10 meter hoogte. Het wordt een iconische, strakke brug van ongeveer 700 meter lang. De constructie - verticale kolommen (van 20 cm doorsnede) in weervast staal, afwisselend op één, twee en drie meter van elkaar geplaatst - symboliseert de boomstammen van de dennen. Zo gaat het geheel mooi op in de omgeving van eindeloze naaldbomen. De steunpalen staan vast in een puntsgewijze fundering van stalen schroefpalen, die de impact op de natuurlijke omgeving tot een minimum beperken. In het Boslandverhaal koos Hechtel-Eksel toepasselijk voor het thema de boom in."Met de komst van Fietsen door de Bomen tillen we niet alleen onze inwoners en toeristen, maar ook onze gemeente en haar toeristisch beleid naar een hoger niveau", zegt burgemeester Jan Dalemans.

Bekijk alle artikels uit Hechtel-Eksel